Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ukrajna egyetlen szeglete sem biztonságos

Létrehozva:

CIVILEK HOMOKZSÁKBÓL ÉPÍTENEK FALAT ODESSZA TENGERPARTJÁN 2022. MÁRCIUS 7-ÉN | FOTÓ: BULENT KILIC / AFP

Egyértelmű katonai fenyegetés van ma Ukrajnában, kivétel nélkül az ország minden szegletében – közölte Denisz Monasztirskij ukrán belügyminiszter.

Ez azt jelenti, hogy az ukrán belügy a továbbiakban nem fogja megnevezni azokat a területeket, ahol nem voltak ágyúzások vagy ahol nem találtak szabotőröket. A háború kiterjedtségét mutatja az is, hogy az amerikai hírszerzés becslései szerint az orosz hadsereg három hét alatt több mint hétezer katonát veszített, ez több, mint amennyi amerikai katona halt meg húsz év alatt Irakban és Afganisztánban – írja a New York Times. Hozzátették: az orosz katonák halálos áldozatainak száma nem pontos és az oroszok csupán 498 áldozatot ismernek el hivatalosan.

Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint Mariupolból több mint 31 ezer civilt evakuáltak humanitárius folyosókon keresztül. Viszont bombatámadás ért egy mariupoli színházat, ahol több mint ezren tartózkodtak – közölte Vadim Bojcsenko polgármester éjszaka. Az épület óvóhelyül szolgált, műholdas felvételek tanúsága szerint a színház mellé jól látható, hatalmas betűkkel a „Gyermekek” feliratot festették fel. A robbantás után a színház központi része összeomlott, az épületben található óvóhely bejáratát pedig törmelék zárta el. Az ukránok az orosz erőket vádolták a bombázással, az orosz védelmi minisztérium szerint azonban a színházat az ukrán nacionalista Azov ezred tagjai robbantották fel.

A Financial Times forrásai szerint már készül az a 15 pontos béketervezet, mellyel véget vetnének az érintett országok az orosz-ukrán háborúnak. A tervezet szerint átfogó, országos tűzszünetet hirdetnének, az orosz katonák elhagyják Ukrajnát, Ukrajna pedig letesz a NATO-csatlakozásról és semlegességet hirdet. A donbaszi szakadár „népköztársaságok” és a Krím sorsa a legvitásabb kérdés, hiszen mindkét fél de facto saját ellenőrzése alatt akarja tartani ezeket a régiókat.

Háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna megtámadása miatt Joe Biden amerikai elnök. Ezt azzal indokolta, hogy az orosz csapatok kórházakat bombáztak és orvosokat ejtettek túszul. További segítséget ígért Ukrajnának az orosz haderővel szembeni harcához. Az orosz államfői hivatal szóvivője reagálásában azt mondta, hogy a kijelentés megbocsáthatatlan.

Index / MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink