Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Propagandával gyötrik Navalnijt a börtönben

Létrehozva:

Fotó: AFP

Fogva tartása körülményeit bírálta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában.

Navalnij, aki először adott interjút év elején történt bebörtönzése óta, a többi között azt kifogásolta, hogy minden nap órák hosszat kell néznie az orosz állami televíziót és propagandafilmeket. 

A 45 éves ellenzéki politikus szerint ez idő alatt tilos számára, hogy olvasson, vagy írjon. „Egy széken kell ülnöd és a tévét kell bámulnod” – nehezményezte.

Az interjúban ismételten kemény szankciókat követelt a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchákkal szemben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedései nem irányulhatnak az egyszerű orosz lakosok ellen.

„A Putyin-rezsim történelmi baleset, nem pedig szükségszerűség” – vélekedett Navalnij, aki szerint előbb-utóbb korrigálják ezt a hibát és Oroszország demokratikus, európai útra fog térni.

A The New York Times szerint összesen 54 kézzel írott lap érkezett hozzájuk újságírók kérdéseire adott válaszokkal.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren megerősítette, hogy valóban az ellenzéki vezető első interjújáról van szó, mióta a Moszkvától nagyjából száz kilométerre lévő Pokrov városának börtönében raboskodik.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának számító Navalnij két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy feltehetően idegméreggel elkövetett támadást követően Németországban lábadozott. 

Az ítéletet a nemzetközi közösség széles körben politikailag motiváltnak nevezte és elítélte.

Navalnij néhány napja felszólította a világ vezetőit, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást Oroszországra és más, korrupció által átszőtt országokra a pénzügyi források megvonásával, és sújtsák határozottabb szankciókkal a korrupt hivatalnokokat. 

„Amíg személyre szabott szankciókkal nem sújtják az oligarchákat, elsősorban Putyin környezetét, amely modellként szolgál a világ összes korrupt hivatalnoka és üzletembere számára, minden korrupcióellenes nyugati retorika szemfényvesztés és üres szó marad” – írta  a brit The Guardianban, a francia Le Monde-ban és a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban is megjelent véleménycikkében.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink