Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Navalnij nevét viseli az uniós emberi jogi szankciós rendszer

Létrehozva:

Navalnijról nevezi el az uniós emberi jogi szankciós rendszerét az Európai Unió. Navalnij özvegye eközben bejelentette, hogy folytatni akarja, amit meggyilkolt férje elkezdett.

Alekszej Navalnij, a február 16-án elhunyt orosz ellenzéki politikus nevét kapja a súlyos emberi jogi jogsértések esetében alkalmazott uniós szankciós rendszert – jelentette be az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell az uniós külügyi tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a tagállamok külügyminiszterei egyetértettek az emberi jogi szankciós rezsim átnevezését célzó javaslatával. Ha a javaslatot hivatalos formában is elfogadja majd az Európai Unió Külügyek Tanácsa, a szankciós rendszert a jövőben Alekszej Navalnij globális emberi jogi szankciós rendszernek fogják hívni– írja a 24.hu. „Az átnevezés révén életben maradhat Navalnij emléke” – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője a külügyi tanácsülést követő sajtótájékoztatóján

Navalnij özvegye folytatni akarja, amit meggyilkolt férje elkezdett

Brüsszelben találkoztak az Európai Unió országainak külügyminiszterei, diplomáciai vezetői, ahol a napirendi pontok között tárgyalták  Alekszej Navalnij halála miatt az Oroszországgal szembeni új szankciók lehetőségét is.

„Majdnem két éve annak, hogy Putyin lerohanta Ukrajnát, és nem tűnik úgy, hogy véget akarna vetni az agressziónak. Épp ellenkezőleg!” – fogalmazott az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell. „Tehát mindkét fronton, mind politikailag, mind katonailag, továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát, és azokat az orosz embereket, akik szabadságban akarnak élni, így kell tisztelegnünk Navalnij emléke előtt”– jelentette ki.

Julija Navalnaja, Navalnij özvegye szerint az orosz ellenzéki vezető halálát Putyin rendelte el, a gyilkosságot novicsokkal követték el – állította hétfőn közzétett videóüzenetében. Szerinte a hatóságok azért rejtették el Alekszj Navalnij holttestét, hogy eltűnjenek az idegméreg nyomai.

A férjemet nem lehetett megtörni, Putyin pontosan ezért döntött úgy, hogy meg kell halnia. Én egy szabad Oroszországban akarok élni, szabad Oroszországot akarok építeni. Folytatom Alekszej Navalnij munkáját” – mondta az özvegy, aki hétfőn Brüsszelben az EU külügyminisztereivel találkozott.

„Tovább viszem Alekszej ügyét, tovább harcolok a hazánkért, és arra kérem Önöket, hogy álljanak mellém. Hogy ne csak a gyászban és fájdalomban osztozzunk. (…) Osztozzanak a dühömben is. A haragomban azok iránt, akik meg merték ölni a jövőnket.”

A néhai orosz ellenzéki vezető testének kiadását már harmadik napja követelik Navalnij hozzátartozói és egykori kollégái – írja az Euronews. Alekszej Navalnij édesanyját és ügyvédeit nem engedik be a szibériai Szalehard halottasházába, arra a kérdésre sem kaptak még választ, hogy egyáltalán ott van-e Navalnij teste. Az intézmény rendőri védelmét megerősítették. 

A Kreml szóvivője eközben közölte, elfogadhatatlanok a nyugati vezetők Vlagyimir Putyin orosz elnök felelősségéről szóló, „ellenszenves” közlései – írja az Euronews.

(Kiemelt kép: Navalnij portréját tartja a kezében egy tüntető Berlinben, 2021. április 21-én. Fotó: AFP | John Macdougall)

Legnépszerűbb cikkeink