Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Alekszej Navalnij elhunyt

Létrehozva:

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. 47 éves volt.

Több külföldi lap, köztük a Sky News és az orosz Meduza is arról ír, hogy meghalt Alekszej Navalnij, Putyin legnagyobb oroszországi kritikusa és ellenfele.

A politikus halálhíréről az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) helyi adminisztrációja számolt be. Navalnij hosszú ideje börtönnben volt, a Meduza információi szerint Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú büntetés-végrehajtási intézetében hunyt el 47 évesen.

Az FSIN közleménye szerint Navalnij „egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét”. „Minden szükséges újraélesztési intézkedést elvégeztek, amelyek nem hoztak pozitív eredményt. A sürgősségi orvosi személyzet megállapította az elítélt halálát. A halál okának megállapítása folyamatban van”.

A Kreml azt közölte, hogy egyelőre nincs információja Navalnij halálának okáról.

A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, aki a legismertebb orosz független újság, a Novaja Gazeta főszerkesztője, „gyilkosságnak” nevezte Navalnij halálát, és azt mondta, hogy szerinte a börtönkörülmények vezettek a halálához.

Alekszej Navalnij Oroszország legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva

Alekszej Navalnijt az Észak-sarkkör közelébe, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva, amely egykor a sztálini korszakban működtetett Gulág büntetőtáborok része volt.

Az IK-3-as büntetés-végrehajtási intézetben nem Navalnij az első nemzetközi szinten is ismert rab. A Sarkköri Farkas néven is emlegetett börtönben nyolc évet töltött 11 évéből a Jukosz olajtársaság elleni eljárás egyik elítéltje, a Mihail Hodorkovszkij mellett tettestársként elítélt Platon Lebegyev. Ezt az ítéletet, amelyet 2005-ben hoztak, mérföldkőnek tartották Vlagyimir Putyin elnökségének idején, hiszen az oligarchák elleni küzdelemre hivatkozva valójában a gazdasági élet meghatározó alakjainak küldött figyelmeztetés volt a Kreml részéről.

Kínozták a börtönben Navalnijt

Az sem volt elég, hogy Oroszország egyik legkeményebb börtönében tartották fogva Alekszej Navalnijt, reggelente egy Putyin-barát popénekes számával keltették fel.

Navalnij többször jelezte, hogy a börtönben embertelen körülmények közt kénytelen boldogulni, azonban a pszichikai hadviselés egészen új szintjét mutatta be, amikor nyilvánosságra hozta: minden reggel 5-kor úgy ébresztik, hogy meg kell hallgatnia a lelkesen Putyin-barát popénekes, Shaman egyik dalát, az orosz himnusz után.

(Kiemelt képünk: Alekszej Navalnij ellenzéki vezető videokapcsolaton a moszkvai városi bíróság egyik tárgyalótermében 2022. május 24-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink