Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Itt az orosz-fehérorosz unió

Létrehozva:

A két elnök a Kremlben szeptember 9-én | Fotó: Shamil Zhumatov / POOL / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a közös szövetségi állam integrációjának elmélyítéséről szóló megállapodást írt alá csütörtökön egy videókonferencia keretében.

A dokumentum 28 ágazati integrációs programról rendelkezik. Ezek többek között különböző gazdasági területek jogharmonizációjával, közös pénzügyi és energetikai piacok létrehozásával, vállalkozások számára megteremtendő egyenlő feltételekkel, illetve szállítmányozási kérdésekkel foglalkoznak. Rendelkezik a monetáris rendszerek integrációjáról, az adók beszedésének általános elvéről, a nyugdíj- és társadalombiztosítási kérdések közös megközelítéséről és a terrorizmus elleni küzdelemről is.

A dokumentumban célkitűzésként szerepel a közös ipari és mezőgazdasági politika kidolgozása, illetve megvalósítása is – írja az MTI és az Index.

A közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülésén ugyanakkor a két ország összehangolt katonai doktrínáját és migrációs politikáját, valamint a 2020-as és az idei első félév kereskedelmi-gazdasági együttműködésről szóló beszámolóját is jóváhagyták.

Szergej Sojgu orosz védelmi tárcavezető korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a közös katonai doktrína kidolgozása a katonai fenyegetések, illetve a nyugati államok politikai-gazdasági nyomásgyakorlásának következménye.

Vlagyimir Putyin szerint az integrációs rendelet aláírása olyan előrelépés, amely mindkét ország lakosságának előnyös, és „nem kapcsolódik a belpolitikai helyzethez”. A szerződésen kívül a két vezető elfogadta a migrációs politika koncepcióját és jóváhagyta a katonai doktrínát.

A 28 együttműködési programról csak általánosságban számolnak be, megvalósításuk részletei még nem ismertek. Raman Halovcsenka belarusz miniszterelnök szerint a közös gázpiac alapelveit 2022 júliusáig dolgozhatják ki.

Putyin csütrötökön az orosz polgárháború (1918–1922) áldozatai emlékére tartott megemlékezésen vett részt a Krím-beli Szevasztopolban. A rendezvényen arról beszélt, hogy a Krím földjét „orosz katonák vére áztatta”. Beszédében az orosz elnök újfent leszögezte, hogy a Krím „mindörökké összefonódott Oroszországgal”.

Legnépszerűbb cikkeink