Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megtalálták Navalnij holttestét

Létrehozva:

A Novaja Gazeta értesülései szerint a börtönében meghalt orosz ellenzéki testén zúzódásokat találtak.

Kiderült, hol őrzik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus holttestét: a Novaja Gazeta Europe szerint a Szalehardi körzet kórházának hullaházában van – írja a hvg.hu.

A független orosz lap azt írja, hogy Navalnij pénteken bejelentett, az orosz büntetés-végrehajtás szerint egy séta után, hirtelen bekövetkezett halála után a holttestét Labitnangi városának kórházába vitték. Ez 36 kilométerre fekszik attól fogolytelepről, ahová 2021 óta 19 éves börtönbüntetését töltő politikust néhány hónapja szállították át. Ez a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található, ez Oroszország legészakibb, és a lakott helyektől legtávolabb eső börtöne.

Megtiltották Navalnij testének felboncolását?

Az elhunyt Navalnijt a lap forrásai szerint később vitték át Szalehardba. A város mentőszolgálatának egyik tagja azt állította, hogy azoknak a testét, akik a börtönben halnak meg, általában a törvényszéki orvostani hivatalba szállítják, nem pedig a kórházba.

„Elszállították a hullaházba, bevitték, aztán két rendőrt állítottak a bejárat elé. Akár egy táblát is kitehettek volna, amire azt írják, hogy valami különös dolog zajlik odabenn” – mondta a lap forrása, aki szerint mindez felkeltette a helyiek kíváncsiságát.

Elterjedt az a hír is, hogy a kórház patológusainak megtiltották a test felboncolását.

A cikk szerint Navalnij holttestén zúzódásokat találtak, bár nem úgy tűnt, hogy azok verések nyomai lennének. A mentő azt mondta, a férfi még életben lehetett, amikor keletkeztek, elképzelhető, hogy amiatt, mert rohamot kapott, és lefogták. A mellkasán is volt zúzódás, olyasféle, amelyet szívmasszázs okozhat.

Mint ismert: Alekszej Navalnijt, Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb kritikusát 2021. január 17-én tartóztatták le, amikor hazatért Németországból. Az előző nyáron hetekig kezelték Berlinben, ahová azután szállították, hogy Omszkból hazafelé tartva rosszul lett a repülőgépen. A német hatóságok megállapították, hogy az oroszok által használt novicsok nevű idegméreggel mérgezték meg.

Zaklatott börtönparancsnok, váratlan ellenőrzés

Szokatlan események zajlottak Navalnij múlt pénteki haláa előtti estén a szibériai IK-3-as büntetőtelepen. A a fogvatartottaknak feltűnt, hogy az esti zárkaellenőrzés olyan gyors tempóban zajlott, mint ünnepek előtt szokott, mikor az őrök sietnek haza. Csakhogy most nem közelgett ünnep. Az ellenőrzést követően a zárkákat bezárták, megtiltottak minden mozgást az épületek között és megerősítették az őrséget. Mindezt onnan tudni, hogy a Novaja Gazetának sikerült elérnie egy ott raboskodó elítéltet – írja a független orosz lap alapján a 444.hu.

Navalnij halálnak híre pénteken délelőtt tíz óra tájban kezdett terjedni az elítéltek között. „A büntetőrészleg, ahol Navalnijt fogva tartották, kicsit arrébb található a barakkoktól, de láttuk, ha mentő érkezik oda. De aznap reggel nem érkezett semmiféle mentőautó a telepre. Csak azután, hogy már elterjedt Navalnij halálhíre. Ezért is gondolom, hogy sokkal előbb halt meg, mint azt hivatalosan bejelentették. A legvalószínűbb az, hogy előző este. Mi másért zártak volna be minket hermetikusan és kutattak volna át annyira gondosan?” – mondta az elítélt.

A Novaja Gazeta informátora szerint a börtön vezetőségét láthatólag teljesen megzavarta Navalnij halála. Mind az igazgató, mind a büntetőtelep operatív vezetője zaklatottnak tűntek a hír bejelentése után. A rab elmondása szerint pénteken délután több autó is érkezett az adminisztrációs épület elé a környező büntetőtelepekről, így az IK-18-as börtönből és Szalekhard városából. Az elítélt szerint a sztorijaikat egyeztették az ellenőrök érkezése előtt. A fogvatartottakkal nagyjából Navalnij halálhírének elterjedésével egyidőben közölték, hogy a Szövetségi Büntetésvégrehajtás központjából érkezik ellenőrzés. Ezt is arra utaló bizonyítéknak tekintették, hogy Navalnij jóval a hivatalosan közölt időpont előtt halhatott meg.

A rabok arra hajlanak, hogy sem Vagyim Kalinyin parancsnoknak, sem az őrszemélyzetnek nincs köze Navalnij halálához, de a férfi elmondása szerint azt nem zárják ki, hogy valami olyan megtételére utasították őket, amit nem akartak volna megtenni – írja a lap.

(Fotó: REUTERS/Polina Ivanova)

Legnépszerűbb cikkeink