Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Strandbelépő áremelkedés előtt állunk

Létrehozva:

Akár több tízmilliós plusz költséget is jelenthetnek a fürdőknek a január elsejétől megemelt víz- és csatornadíjak, ezért drágulhatnak a strandbelépők. A Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint 10-15 százalékkal kerülhet többe egy belépőjegy, a jelenlegi árakhoz képest. A Víziközmű Szövetség szerint azonban 12 év után a megfelelő szolgáltatás biztosítása miatt szükség volt az áremelésre – olvasható az rtl.hu riportjában.

A Magyar Fürdőszövetség szerint a nem lakossági felhasználóknak január elsejétől megemelt vízdíjak sok helyen drágább strandbelépőket hozhatnak.

Május, június hó folyamán a legtöbb fürdő kénytelen lesz áremeléshez nyúlni, melynek a mértéke egy ilyen 10-15 százalék lesz a jelenlegi árakhoz képest

– mondta az rtl.hu beszámolója szerint Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Szerinte ugyan a legtöbb fürdő saját kúttal rendelkezik, például a zuhanyzók, vécék és éttermi szolgáltatások, valamint a medencék tisztításakor is a közműhálózatot használják. Úgy kalkulálnak, hogy van olyan fürdő, ahol a víznek az ára két és félszeresére, a csatornadíj pedig háromszorosára emelkedett és az alapdíjak is nőttek.

„Ez egy kisebb közepes fürdő esetén éves szinten 10 milliós nagyságrendű többletköltséget jelent, míg nagyobb fürdők esetében 100 milliót is meghaladó költség növekedést jelent”

– tette hozzá Balogh.

A Magyar Víziközmű Szövetség szerint a megfelelő minőségű szolgáltatás biztosítása miatt volt szükség az áremelésre.

„Legutóbb 12 évvel ezelőtt változtak ezek a díjak méghozzá akkor 2,5 tized százalék körüli értékkel. Tehát az utóbbi 12 évben minden olyan szolgáltató, aki igénybe vette ezt a szolgáltatást az inflációs hatások nélkül vette igénybe és élvezte ennek az előnyeit” – mondta Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.

A Fürdőszövetség abban bízik, hogy az áremelkedés mértéke még nem befolyásolja negatívan a forgalmat, de ha szükséges, a szezonon kívül bizonyos szerződéseket meg is szüntethetnek, ami megtakarítást jelenthet.

(Fotó: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink