Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elképesztő benzinár jöhet

Létrehozva:

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A kormány egyelőre február közepéig maximálta az üzemanyagárakat. 

Akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin idén, ha kivezetik az árbefagyasztást, miután szakértők már a hordónként 150 dolláros rekordárat sem zárják ki az új évben. 

A KSH friss adatai szerint decemberben 5,3 százalékkal kevesebbe került az üzemanyag novemberhez képest, de még mindig majdnem 26 százalékkal többe, mint egy évvel korábban. A benzin literenkénti átlagára jelenleg 477, a gázolajé pedig 479 forint, köszönhetően annak, hogy minden tizedik kút a maximált árnál olcsóbban kínálja az üzemanyagot. A holtankoljak.hu előrejelzése szerint viszont hamarosan ők is elérik a plafont, mint november közepén, a hatósági ár bevezetésekor.

Egy-két héten belül megtapasztalhatjuk, hogy újra minden töltőállomáson 480 forintba kerüll a benzin és a gázolaj is – mondta az RTL Híradónak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. És menne még feljebb is. Január 2. hetében 6 százalékkal, 86 dollárra ugrott az olaj ára. A járvány sem lassította a növekedést, sőt fokozódik a kereslet a világpiacon. Ennek következtében a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén.

A 150 dolláros ár pedig nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene 

– mondta a Híradónak Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Ezt már mindenki erősen megérezné. Az autósok megúsznák a horribilis költségeket, ha egész évben marad a maximált ár, hiszen akkor a benzin legfeljebb 480 forintba kerülne. Így viszont  benzinkutak termelnének komoly veszteséget akár év végig veszteséget.

Őszintén reméljük, hogy február 15-ével megszűnik a hatósági ár alkalmazása. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi piaci helyzetet, a kőolaj aktuális világpiaci árát tekintve egy komoly emelkedés látható – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A Híradó rákérdezett a kormány illetékeseinél, hogy meghosszabbítják-e az árbefagyasztást. Azt a válasz érkezett hogy, a kiterjesztés indokoltságáról, módjáról a február közepi világpiaci és egyéb körülmények, folyamatok alapján születhet majd döntés.

rtl.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink