Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Drágul a lecsó

Létrehozva:

Januárban is jelentősen emelkedett a zöldség ára, amelyek közül a paradicsom, a paprika és a vöröshagyma drágult a leginkább. Az Agrárgazdasági Kamaránál aggasztónak találják a rekordenyhe téli időjárást is, ami a gyümölcsök árát is negatívan befolyásolhatja – derül ki az RTL Híradóból.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint januárban kevesebb mint 4 százalékos volt az infláció, miközben a zöldségek ára jelentős mértékben emelkedett. A KSH adatai szerint a paradicsom 21, a paprika 17, a vöröshagyma 13 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban. Két év alatt csaknem kétharmadával emelkedtek az árak.

Egy fagy tovább is emelheti a zöldség árát

Kelemen Péter, a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója az RTL Híradónak nyilatkozva kifejtette, hogy a fogyasztói árat meghatározza a termelői ár, a csomagolási költség és a kiskereskedelemnek a költsége, azaz árrése. Véleménye szerint az elmúlt két évben a csomagolás drágulása és a kereskedők költségeinek emelkedése befolyásolták negatívan az árakat.

A zöldségek mellett a gyümölcsöket is áremelkedés fenyegeti. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke aggódik a hetek óta tartó tavaszias időjárás miatt.

„Hogyha egy erős fagy jön mondjuk a márciusi vagy akár áprilisi hónapban, amikor a legtöbb gyümölcsfa virágzik, akkor komoly kár érheti ismét az állományt” – fejtette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke.

(Kiemelt képünk: Zöldség-gyümölcs a Garay téri piacon 2022. március 9-én. Fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink