Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Jelentősen megemelkedhet a vonat-, busz- és HÉV-jegyek ára

Létrehozva:

A rövid távú utazások tarifájának drasztikus emelése várható.

Július 1-től áremelés várható a vonat-, busz- és HÉV-közlekedésben, elsősorban a rövidebb távolságokon. Változnak ugyanis az úgynevezett távolságalapú jegyek árai – értesült a Telex egy minisztérium által kiküldött levélből. A lap úgy tudja, hogy a jegyek árának emeléséről szóló utasítást (levelet) megkapta a MÁV-Start, a GYSEV, a Volánbusz, illetve a MÁV-HÉV első embere is, illetve több kisebb közlekedési társaság. Információink szerint a különböző járműveken az állam hatókörébe tartozó cégeknél

  • a 0-10 kilométeres távokon 250 forint helyett 400 forint,
  • a 10-15 kilométeres távokon 310 forint helyett 450 forint,
  • a 15-20 kilométeres távokon 370 forint helyett 500 forint,
  • a 20-25 kilométeres távokon 465 forint helyett 550 forint,
  • végül a 25-30 kilométeres szakaszokon 560 forint helyett 600 forint lesz a menetjegyek ára.

Látszik a számokból, hogy mind nominálisan, mind százalékosan a rövidebb utazások drágulnak jobban. A Telex értesülései szerint az áremelés egy összetettebb tarifaátalakítás eredménye lesz, amelyben az emelések mellett hamarosan kedvező változások is ismertté válhatnak.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium úgy kommentálta a hírt, hogy „az országos és vármegyebérletek bevezetése óta folyamatos a tarifarendszer felülvizsgálata, amelyben a jövőben további változások várhatóak. Ez azonban nem drágulást, hanem összességében a szolgáltatásokhoz való egyszerűbb és korlátlanabb hozzáférést biztosítja, amelyről hamarosan tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.”

Mindebből nehéz nem észrevenni azt, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium abba az irányba szeretné eltolni a rövid távolságokon ingázók fogyasztási szokásait, hogy ők inkább az új bérleti rendszert vegyék igénybe, és ne egyedi jegyeket vásároljanak – írja a Telex.

(Kiemelt képünk: A Gödöllői HÉV végállomása a budapesti Örs vezér téren / Fotó: Kovács Ádám/Wikipedia/CC BY-SA 3.0)

Legnépszerűbb cikkeink