Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mi a kapcsolat az időskori kognitív képességek és a tejivás köztött?

Létrehozva:

A kognitív képességek időskori csökkenését vizsgálták a kutatók és kiderült, hogy a teázás jó, a tejivás pedig kifejezetten rossz hatással van az agyunkra.

Az agy, akárcsak a test többi része, az életkorral változik. Sokan veszik észre ötven éves kor felett, hogy egyre feledékenyebbek lesznek, előfordulhat, hogy a  megfelelő szó kimondása vagy egy személy nevének felidézése tovább tart, mint azelőtt. Ha a mentális funkciókkal kapcsolatos aggodalmak túlmutatnak a korábbiaknál, a tünetek az enyhe kognitív károsodás első jelei lehetnek.

Az időskori kognitív hanyatlás első jelei:

 • Gyakrabban felejtünk el dolgokat
 • Lemaradunk a találkozókról vagy a társasági eseményekről
 • Elvesztjük a saját gondolatmenetünket vagy nem tudjuk követni egy könyv vagy film cselekményét
 • Problémák adódnak egy beszélgetés követésében
 • Egyre nehezebb döntéseket hozni, elvégezni egy feladatot vagy követni az utasításokat
 • Egyre nehezebb eligazodni olyan helyeken, amelyeket addig jól ismertünk
 • A családja és a barátok is észreveszik, szóvá teszik ezeket a változásokat

Az időskori kognitív hanyatlásnak mentális tünetei is vannak:

 • Depresszió
 • Szorongás
 • Indulatosság és agresszió
 • Enyhe apátia

Mit tehetünk a kognitív képességek romlása ellen?

Jótékony folyamatokat figyeltek meg a kutatók az agyrégió neuronhálózatának működése során azoknál a hatvanéves vagy annál idősebb embereknél, akik rendszeresen teát fogyasztanak. A kutatást az US Yong Loo Lin Orvostudományi Iskola Pszichológiai Orvostudományi Tanszéke vezette, amelyben az Essex Egyetem és a Cambridge Egyetem munkatársai is bekapcsolódtak. „Megtaláltuk az első, megdönthetetlen bizonyítékokat arról, hogy teafogyasztás pozitív változásokat idéz elő az agy szerkezetében; eredményeink arra engednek következtetni, hogy ennek a forró italnak a rendszeres fogyasztása jótékony hatásokat biztosít az öregedő agy védelmében” – mondta Feng Lei professzor, a kutatás vezetője.

A tejfogyasztás azonban épp ellenkezőleg hat. Egy vizsgálat szerint a teljes értékű tej nagymértékű fogyasztása gyengíti az idős emberek kognitív teljesítményét, és magasabb kardiovaszkuláris kockázattal jár.

A PREDIMED-Plus vizsgálatban 4668, 55 és 75 év közötti személy vett részt, akik túlsúllyal, obesitással vagy metabolikus szindrómával küszködtek. A résztvevőknek részletes kérdőíveken kellett nyilatkozniuk táplálkozásukról, és a vizsgálat kezdetén és két év múlva idegélettani tesztek is történtek. Az idős emberek teljes tej-fogyasztása és a kognitív hanyatlásának mértéke között pozitív összefüggés mutatkozott, és magasabb volt a kardiovaszkuláris kockázat a vizsgálat két éve alatt kevesebb tejet fogyasztókéhoz képest. Leginkább a legtöbb teljes tejet fogyasztóknál alakult ki kognitív eltérés.

(Kiemelt kép: Mikhail Nilov / Pexels.com)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink