Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A nyugdíjguru szerint a Nők40 egy politikai termék

Létrehozva:

Farkas András nyugdíjguru szerint évente mintegy 467 milliárd forintba kerül a Nők40 kedvezmény, gazdasági érvek helyett politika célok tartják életben.

Két okból is sokba kerül Magyarországnak a Nők40 elnevezésű kedvezményes nyugdíjazás. Egyrészt a nyugdíjrendszerben ez az egyetlen, amit korhatár előtt igénybe lehet venni, másrészt a világon ez az egyetlen olyan nyugdíj, amit nem terhel emiatt levonás.

Farkas András nyugdíjszakértő egy rádióműsorban kiemelte, hogy ha valaki rövidebb ideig fizet járulékot és hosszabb ideig lesz nyugdíjas, akkor ennek bizony ára van. Mégpedig az, hogy az így megkapható nyugdíj összegét levonás terheli, az Európai Unióban átlagosan évente 5,46 százalék. Ahány évvel korábban veszi valaki igénybe a nyugdíját, annyiszor 5,46 százalékkal csökken a nyugdíj.

A magyar rendszerben viszont semmilyen levonás nem terheli ezt az összeget. A szakértő szerint ezen lehetne változtatni, de nem sok esély van rá, mivel „ez egy politikai termék”, ami 2011-ben került be a nyugdíjtörvénybe. Farkas András nem lát esélyt arra, hogy 2026 előtt bármi is változzon ebben.

A szakértő nagyon jó megoldásnak tartja, hogy a nyugdíjrendszerbe nálunk bekerült a pozitív diszkrimináció, a mérték viszont más kérdés. A német vagy svájci rendszerben máshogy oldják meg azt a kérdést, hogy a nő otthon marad gyereket nevelni. Ezekben az országokban, ha kiesik a munkaerőpiacról, akkor a dolgozó fél megoszthatja a jogosultságát az ebben az időszakban otthon maradó féllel. Vagyis elfelezheti a megszerzett idejét a gyermeket nevelő párjával.

„Bár Magyarországon figyelembe veszik a gyerekneveléssel szerzett szolgálati időt, de mivel ezeknek az ellátásoknak pici az összege, összességében rosszabbul járnak a nők, ha csak ezt nézzük. Ezért jött be egy viszonylag könnyű megoldásként az, hogy korábban elmehetnek nyugdíjba a nők” – mondta a szakértő. Farkas András lát arra szakmai okot, hogy ez változzon, a politikai szándék azonban kérdéses szerinte.

A Nők40 egy idegen test a nyugdíjrendszerben

A nyugdíjguru a Portfolio oldalára írt cikkében úgy fogalmaz: 2024-ben is változatlan feltételekkel vehető igénybe a nők számára 40 éves jogviszony után járó kedvezményes nyugdíj, de kérdéses, vajon meddig marad ez így. Töretlen népszerűsége miatt ugyanis az utóbbi években egyre nagyobb összeget, idén már 467 milliárd forintot kell a Nők40-ben testet öltő pozitív diszkrimináció, illetve az azzal együtt lényegében kialakult kettős nyugdíjkorhatár biztosítására fordítani.

A nők kedvezményes nyugdíja idegen test az öregségi nyugdíj folyó finanszírozású rendszerében – fogalmazott Farkas András. Indoklása szerint

a még aktív korú hölgyeket is átsorolja a Nők40 a potenciális járulékfizetők köréből a biztos járadékosok körébe. Vagyis csökkenti a bevételeket, miközben növeli a kiadásokat, de nem terheli levonással a korhatár betöltése előtt megállapított teljes nyugdíjakat, így sérti a nyugdíjrendszert vezérlő ekvivalencia-elvet.

(Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink