Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A nyugdíjguru szerint a február a nyugdíjasok hónapja lesz

Létrehozva:

Farkas András, vagyis a nyugdíjguru volt a Jazzy Rádió vendége, ahol elhangzott, mennyi is lehet Magyarországon a legmagasabb összegű nyugdíj. Február a nyugdíjasok hónapja, mivel kéthavi járandóság is érkezik a számlákra. A Jazzy rádió Bussines Class című műsorában a nyugdíjguru.hu szakértője, Farkas András beszélt a részletekről.

A rendes nyugdíj mellett, mellett nemsokára érkezik a 13. havi nyugdíj, ami azt jelenti, hogy február hónapban minden nyugdíjas és minden egyéb ellátásban részesülő személy, kéthavi ellátást fog kézhez kapni – számolt be a jó hírről a szakértő.

Az utalás február 12-én érkezik a számlákra, aki viszont postai úton kapja a nyugdíját, annak a postás 10-12 napon kézbesíteni fogja a járandóságát – tette hozzá a szakember.

Mint ahogy korábban mi is megírtuk, Orbán Viktor megerősítette, hogy ezt az összeget valóban kifizetik, nem csak ígéret marad.

Az összkifizetés jelenleg 449 milliárd forintra rúg, és mint az Farkas András hozzátette, a pénzügyminiszter, Varga Mihály azt nyilatkozta, hogy ha az  összes ellátást figyelembe vesszük, akkor már több mint 500 milliárdos tételről beszélünk, ami még a költségvetésen belül is jól látható.

Amint azt a szakértő kifejtette, természetes az aggodalom a 13. havi nyugdíj kifizetésével kapcsolatban, mert ennek a juttatásnak nincs járulékfedezete, ami azt jelenti hogy a költségvetési forrásokból kell „kiizzadni” az összeget.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az inflációs emelések ugyanúgy hatnak a 13. havi nyugdíjra, ezért ez minden évben egy emelt összeggel érkező ellátás. Idén a januári 6 százalékkal emelt összegű nyugdíjat kell megduplázni februártól.

A nyugdíjguru elmagyarázza valóban mennyi is az átlagnyugdíj Magyarországon

Az átlagnyugdíj jelenleg 237 ezer forint, ami egy picit félreérthető, mert néhány nagyon magas nyugdíj fölfelé húzza az átlagot, ezért inkább az úgynevezett medián nyugdíjjal érdemesebb kalkulálni, ami pont a nyugdíjak középértéke, és ez jelen pillanatban 205 ezer forint – emelte ki a szakértő.

A beszélgetésből kiderült, hogy a legmagasabb nyugdíj összege szolgálati titok, senki nem tudja annak értékét megmondani, mivel az Államkincstár két-három éve már nem közli ezt az adatot. Mint azt a szakember elmondta, összefoglaló adatok állnak rendelkezésre, amiből az derül ki, hogy milliós nyugdíj csak néhány tucat lehet Magyarországon, ami később bővülhet, hiszen megszűnt hazánkban 2013-ban az úgynevezett járulékplafon, azóta a nagyon magas keresetűek nyugdíjállományának gyakorlatilag nincs felső határa.

A nyugdíjprémium feltétele viszont az, hogy legalább 3,5 százalékos legyen a GDP növekedés az adott évben, amennyiben idén elérné a 3,6 százalékot, akkor lehetne fizetni nyugdíjprémiumot – magyarázta a szakember.

A teljes beszélgetést meghallgatható a Jazzy Rádió honlapján. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fény utcai piac. Budapest, 2020. július 14. Fotó: Pozsonyi Roland / Pesti Hírlap)

Legnépszerűbb cikkeink