Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csúnyán ráfizethetnek a magyar nyugdíjasok

Létrehozva:

Ráfizetnek a nyugdíjasok februártól, lesújt az OTP.

A nyugdíjasok közel fele nehéz helyzetbe kerül februártól, ugyanis még a készpénzbefizetésért is díjat számol fel az egyik hazai nagybank – írja az Economix.  A Pénzügyminisztérium 2019-es adatai szerint mintegy másfél millió ember kapja a nyugdíját postai kézbesítéssel, vagyis a nyugdíjasok 43 százaléka. Ők készpénzzel fizetnek mindenhol, hiszen nincsen bankszámlájuk. Az elmúlt időszakban azonban több vállalat is hozott olyan döntést, amely nehéz helyzetbe hozhatja a kápéval fizetőket.

Durva sarcot kapnak a magyar nyugdíjasok

Az OTP február elsejétől a nem saját számlákra történő pénztári készpénzbefizetésekre díjat számít fel. Mértéke a befizetett összeg 0,6 százaléka, de minimum 1 500 forint lesz, lesz egy akciós időszak is, ameddig csak 0,5 százalékot és minimum ezer forintot számolnak fel az ügyfeleknek. Ez leginkább a nyugdíjasokat érintheti nehezen, ugyanis sokan közülük készpénzben fizetik be számláikat és például a közös költséget – írja a Napi.  Ha valaki havonta egy készpénzbefizetést indít a pénzintézetnél, annak éves szinten extra 18 ezer forintot kell fizetnie, havonta átlagosan két alkalmas befizetésnél pedig már 36 ezret számít fel a pénzintézet.

A bankszámlanyitás jelenthetné a megoldást a nyugdíjasok számára

Az ATM-eken keresztül ingyenes a készpénzbefizetés akár más tulajdonában lévő számlára is. Ekkortól azonban a banki költségeket is fedezni kell, még akkor is, ha nem oda érkezik a jövedelem és nem is használjuk semmire a kártyát. A banki költségek alapvetően nem tűnnek túl nagy összegnek, hiszen külön vonja le a pénzintézet a számlavezetési-, zárlati- vagy épp a kártyadíjat, illetve minden egyéb szolgáltatás extra költségét, éves szinten azonban akár több tízezer forintot is levonhatnak a bankszámlák üzemeltetésére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi összesítéséből kiderül, hogy egy magyar lakossági ügyfél átlagosan 34 800 forintot költ a bankszámlájára, ilyenkor ezzel a plusz költséggel is számolni kell – írja az Economix. A következő hónapokban ráadásul várhatóan tovább fognak drágulni ezek a termékek is, a tavalyi éves átlagos közel 18 százalékos inflációval ez az összeg közel 41 ezer forintra emelkedhet számításaink szerint.

Idén jelentősen drágul a bankolás is az infláció miatt

Idén minden eddiginél komolyabb mértékben emelkedhetnek a banki költségek is. Ahogy arról írtunk, a fennálló szabályok szerint ugyanis a pénzintézetek az előző évi fogyasztói árindex (infláció) mértékével korrigálhatják banki díjaikat. A 2023-as pénzromlás mértéke 18 százalék körül lesz, azaz ennyivel drágulhatnak a banki díjak 2024-ben. Az átlagos ügyfelek az alapszámlára váltással, a többet bankolók a kedvezményes csomagok választásával és például az sms-szolgáltatás push-üzenetre cserélésével az általános banki díjemelés ellenére több ezer forinttal csökkenthetik a banki költségeiket 2024-ben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink