Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ekkor lesz idén a Budapest Pride

Létrehozva:

Lehet tudni, mikor lesz az idei Budapest Pride felvonulás.

Megérkezett a felvonulás időpontja – tette közzé a Budapest Pride.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Budapest Pride (@budapestpride) által megosztott bejegyzés

E szerint 2024-ben június 22-én, szombati napon lesz a felvonulás.

Az időpont korai megirdetése azért érdekes, mert korábban több ízben is megesett, hogy ellentüntetés bejelentésével próbálták megakadályozni vagy más helyszínre kényszeríteni a felvonulást. 2021-ben azért nem vonulhatott a Pride az Andrássy úton, mert Novák Előd és több mint tíz társa online jelentett be ellentüntetéseket a holnapi időpontra, minden lehetséges helyszínre. A gyűlés bejelentésére ugyanis legkorábban három hónappal a tervezett időpont előtt van lehetőség. Az előírt határidő pedig a rendőrség gyakorlata szerint 2021. április 25-én 00:00-kor nyílt meg. Míg a a szervezők elmentek a Rendőrségre, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa és társai online próbálkoztak.

Noha a rendőrség az elsőbbséget a Budapest Pride szervezőjének ítélte, Novák Előd keresete nyomán a Kúria utóbb megfordította a döntést, és a felvonulás gerincét képező legfontosabb helyszínek egyike, az Andrássy út vonatkozásában az ellentüntetők javára biztosított elsőbbséget. A Szivárvány Misszió Alapítvány a Magyar Helsinki Bizottság segítségével Alkotmánybírósághoz fordult a Kúria jogsértő döntésével szemben. A panasz nem csak a Kúria döntésének megsemmisítésére irányul, hanem a gyülekezési törvény hiányosságaira is rámutat.

Novák nyilvánosan vállalta, hogy az akció kizárólagos célja a Budapest Pride megakadályozása volt. „Lefoglalta az LMBTQP-felvonulás elől a főbb budapesti közterületeket a Mi Hazánk Mozgalom több tucatnyi bejelentéssel, a tegnap 0 órakor megnyílt időpont után néhány másodperccel, számos vezetőnk ügyfélkapus hozzáférésével” – írta a Mi Hazánk politikusa.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tavalyi ellentüntetése azonban nem érte el célját. A néhány ellentüntető a Dózsa György útra állt ki egy „Stop LMBTQ Pedofília” plakáttal, de a Pride vonulói nem igazán foglalkoznak velük.

(Kiemelt képünk illusztráció. 26. budapesti PRIDE 2021. 07.25. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink