Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Sokkal többet kapnak a budapesti nyugdíjasok

Létrehozva:

A budapesti nyugdíj közel ötödével magasabb az országos átlagnál. A legkevesebbet a Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében élő idősek kapják.

Mint arról korábban beszámoltunk: februárban extra pénzt kapnak az idősek, a tizenharmadik havi nyugdíj érkezik az idei emelés mellé. Az ellátás összege azonban eltér egymástól – számolta ki a Buksza, az Mfor és Privátbankár mindennapi pénzügyekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó szerkesztőségi blogja. A számokból kiderül, ahogy az átlagfizetéseknél, a nyugdíjaknál is számottevőek a különbségek az országon belül.

Az átlagos öregségi nyugdíj összege a fővárosban a legmagasabb, 19 százalékkal haladja meg az országos átlagot. A legalacsonyabb összeggel a békési, a szabolcsi és a bács-kiskuni időseknek kell beérniük.

Amíg a budapesti átlagnyugdíj 248 ezer 415 forint, a Bács-Kiskun vármegyei mindössze 185 ezer 412 forint.

Nem minden nyugdíjas kaphat 13. havi nyugdíjat

A nyugdíjtörvény vonatkozó paragrafusa szerint 13. havi nyugdíj ra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban vagy az azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül – írtuk korábban.

Akár egy vacsorára is elég lehet az idei nyugdíjprémium

Maximum kétezer forint lehet a nyugdíjprémium idén, miután 3,6 százalékos GDP-növekedéssel kalkulál a kormány. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint egyetlen vacsorára telhet a jutalomból, ha a várt ütemben bővülne a gazdaság. „A 3,6 és a 3,5 különbözete 0,1. Ezzel kell megszorozni a november nyugdíj egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. Ha 20 ezer forintot megszorzunk egytizeddel, akkor 2 ezer forintos összegről beszélünk. Ez lenne nyugdíjprémium maximuma.”

Változások a nyugdíjtörvényben

Három új rendelkezés jelent meg a nyugdíjtörvényben 2024-ben. Január 1-jétől változnak a nyugdíjelőlegre, a nyugdíjmegállapítási határidőre és a nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok. Ezekről részletesebben az alábbi cikkünkben írtunk.

Ez is érdekelheti: Ekkor érkezik a nyugdíj 2024-ben

A Magyar Államkincstár közzé tette az idei nyugdíjnaptárat. Mint írták, a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások kifizetése havonta, a tárgyhónapra történik. Aki bankszámlára kapja ellátását, annak a 2024-re esedékes utalási időpontokat az alábbi felsorolás tartalmazza. Amennyiben az ellátás postai úton érkezik, annak kézbesítése a Magyar Posta Zrt. által előzetesen biztosított ún. nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink