Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Sorra tűnnek el a falusi kiskocsmák

Létrehozva:

Felületesen nézve akár örömteli is lehetne a folyamat, de sokan amiatt aggódnak, hogy nem az alkoholfogyasztás, hanem a közösségi élet szűnik meg azokon a kistelepüléseken, ahol már az utolsó vendéglátóhely is bezárt. Az egyre nagyobb kiltásátalanság és a szociális elszigetelődés mellett pedig az alkoholizmus köszöni szépen jól van kocsma nélkül is. Sőt.

Az iskolák, óvodák, posták, boltok, takarékszövetkezeti fiókok után egyre több kistelepülésen tűnnek el az igazi falusi kiskocsmák, presszók. Az alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében a folyamat akár jó is lehet, de sok olyan község van, ahol ezek a helyek voltak az utolsó közösségi terek, ahol nem csak az ivásról, hanem a szórakozásról és különféle programokról is szó volt. A kiskocsmák bezárásával ezek a lehetőségek is megszűnnek és kerülnek át a valósból a virtuális térbe – derül ki az ATV Híradó riportjából.

Somogyban, Mezőcsokonyán korábban több presszó is üzemelt, mostanra egy sem maradt. Az 1200 fős falu polgármestere azt mondta: hiányzik a településről a presszó, ahova beülhetnének egy kávéra, üdítőre, mert nem mindenkinek az alkoholizálásról szóltak ezek a helyek.

„Ez egy megszokott összejöveteli hely volt, nem csak az italosok számára, hanem azoknak is, akik beszélgetni szerettek. Ők is hiányolják ezt. Sajnos eljutottunk ide, hogy valamikor négy kocsmánk volt és most már egy sem üzemel”

– fogalmazott Ballér Péter, Mezőcsokonya polgármestere.

Nógrádban is egyre több településről tűnnek el a szórakozóhelyek. A Szécsényhez tartozó Benczúrfalváról is utazni kell, ha valaki be szeretne ülni valahova egy kávéra. Itt a korábbi kiskocsma helyén most egy üres telek található.

Szabolcsban a Vásárosnaményhez tartozó Gergelyiugornya is kocsma nélkül maradt. Itt ugyan nyáron a Tisza miatt több szórakozóhely is nyitva tart, de szezonon kívül itt sincs hová beülni. A város polgármestere azt mondta: a szokások megváltoztak az utóbbi években és a kocsmák számának csökkenése összefügghet azzal, hogy egyre többen inkább otthon szeretik tölteni a szabadidejüket.

„A kikapcsolódás olyan formája, hogy kocsmázás, az háttérbe szorult és ez szerintem örömteli dolog. Azt is látom, hogy amikor valaki esetleg betér este a városban szintén szintén komoly számban csökkent kocsma, vagy vendéglátó egység valamelyikébe, akkor kevesebb időt tölt el és megy haza a családjához” – fogalmazott Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere.

A vendéglátósok között volt olyan, aki azt mondta:

sokan már online élnek közösségi életet, és egyre kevesebben ülnek be valahová, hogy egy-két sör mellett váltsák meg a világot.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink