Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Térképre tették a vasútvonal-bezárásokat

Létrehozva:

A Magyar Közlekedési Klub szerint Magyarországon semmi jel nem utal arra, hogy bármi megállítaná a vasúti szolgáltatás szétesését.

Térképen is bemutatható az ország vasúti hálózatának (vissza)fejlődése. Miközben Európa szerencsésebb vidékein vagy eleve nem is volt ilyen szintű leépülés, vagy már 10-20 éve megkezdték a korábbi hibák helyrehozását, és a regionális hálózat is fejlődésnek indult, Magyarországon semmi jel nem utal arra, hogy bármi megállítaná a vasúti szolgáltatás szétesését – írja a Magyar Közlekedési Klub Facebook-bejegyzésében.

Véleményük szerint a közvélemény számára joggol lehet frusztráló:

„– amikor „vonatkilométer” alapú költségek alapján hozzák a döntéseket a vasúthoz, de akár csak a fix vs. változó költségekhez is látszólag totál fogalmatlan vezetők, napi 1-2 pár járatra redukálva a forgalmat – aztán csodálkozva, hogy „nincs utas”, de a költségek 80-90%-a megmaradt.

– amikor olyan vonalakon remélnek megtakarítást, ahol még komoly teherforgalom is van. Na nem, mintha csak akkor kéne vasutat fenntartani, ha van épp, most rajta tehervonat, hiszen lehet, hogy jövőre nem lesz, vagy épp ott lesz, ahol most nincs.

– hogy a párhuzamosságok felszámolása csak duma. Miközben a falusi térségekben megy a vekengés, hogy a 4 pár busz és a 3 pár vonat közül melyik racionalizálódjon ki, addig az elővárosokban vígan kergetőznek a buszcsordák a vonatokkal azonos útvonalakon.”

Nincs tehát koncepció, készülhetünk tehát arra, hogy az alábbi térképről további vonalak tűnnek majd el az elkövetkező évek során – írják végezetül.

 (Forrás: Magyar Közlekedési Klub facebook oldala / Pongrácz Máté)

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Attila Bódis/Pixabay)

 

Legnépszerűbb cikkeink