Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nyugodtabb, ködösebb, ámbátor hűvös időnk lesz

Létrehozva:

Lassan leszállunk a hullámvasútról, a távolodó hidegfront hűvösebb levegőt húz fölénk, nyugodtabb és ködösebb időjárás vár ránk.

Az ország túlnyomó részén derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán a keleti határ közelében lehetnek felhősebb körzetek, illetve időszakok, csapadék azonban arrafelé sem várható – áll a HungaroMet időjárás-előrejelzésében. Az északnyugati szél a Dunántúlon és északkeleten többfelé megélénkül, egy-egy erős lökés is előfordulhat. Estére mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű. Késő estére -3 és +3 fok közé hűl le a levegő.

Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Távolodik a hidegfront

A hazánk fölött áthaladó hidegfront kelet felé távolodott el a Kárpát-medencétől, hatása egyre kevésbé érvényesül. Mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés.

Meglehetősen változékonyan alakult a mögöttünk álló egy hét időjárása – írja a HungaroMet – többször is hőmérsékleti hullámvasúton érezhettük magunkat az egyik napról a másikra bekövetkező nagymértékű hőmérséklet-változásoknak köszönhetően. A csapadék is változatos formákban érkezett, az eső és hó mellett havas eső, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordult. A folytatásban az ilyenkor szokásosnál enyhébb és szárazabb időben lesz részünk.

Nyugodtabb, ám ködösebb lesz az időjárás

Anticiklon peremére kerül a Kárpát-medence, ennek hatására nyugodtabb periódus kezdődik. Naposabb időre, illetve növekvő ködhajlamra kell számítani – derül ki az időjárás-előrejelzésből.

(2020.11.27. Ködös Budapest látképe a Gellérthegyről.  fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink