Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rabként is gyötrik Navalnijt

Létrehozva:

Fotó: Moscow's Preobrazhensky District / Sputnik via AFP

A börtönben folyamatosan zaklatják Alekszej Navalnijt.

Megpróbálják elszigetelni a többi elítélttől, a rabok az őrökkel együttműködve próbálnak erőszakos reakciót kiprovokálni belőle. Az elenzéki politikus nem reagál a nyomásra.

Két volt elítélt, akik nemrég egy börtönben ültek Alekszej Navalnijjal, újságíróknak azt mondta, a tisztek a börtönben zaklatják és demoralizálni próbálják az ellenzéki politikust, aki jelenleg politikai fogoly a Pokrov 2-es számú büntetés-végrehajtási intézetében – írja a független orosz hírportál, a Medúza nyomán a 444.

Nariman Oszmanov és Jevgenyij Burak volt fogvatartottak azt mondták a Dozsgy televíziónak, hogy a foglyokat utasították, ne beszéljenek Navalnijjal, társadalmilag szigeteljék el. A Navalnijjal való interakciók elrettentésére a tisztviselők egy videót is levetítettek a raboknak, ami melegként ábrázolta őt.

Azt is mondták, hogy miután Navalnij visszatért a kórházból, három éjszakán át úgy zavarták az alvásban, hogy a szomszédos cellába egy rabot vittek, aki hajnalig „különféle hangokat adott ki”.

Egyes fogvatartottak állítólag a börtöntisztviselőkkel együttműködve próbálnak erőszakos reakciót kiprovokálni Navalnijból: mindenhová követik és minden szavát leírják (hogy később megosszák az őrökkel), de Oszmanov és Burak szerint Navalnij sosem reagált a nyomásra, egyetlen alkalmat kivéve, amikor állítólag azt mondta valakinek: „Eljön az idő, amikor megpróbálsz kiszökni az ablakon.”

Nem ez az első hír, amely szerint Navalnijt szisztematikusan gyötrik a börtönben. Augusztus végén, a New York Times-nak nyilatkozva maga mondta el: hogy minden nap órák hosszat kell néznie az orosz állami televíziót és propagandafilmeket.  A 45 éves ellenzéki politikus szerint ez idő alatt tilos számára, hogy olvasson, vagy írjon. „Egy széken kell ülnöd és a tévét kell bámulnod” – közölte akkor.

Navalnij két és fél éves szabadságvesztését tölti. Gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy idegméreggel ellene elkövetett merénylet után Németországban lábadozott.

Legnépszerűbb cikkeink