Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ukrán kémek szerint Navalnij természetes halált halt

Létrehozva:

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg – az ukrán hírszerzés információi szerint.

Navalnij trombózis miatt vesztette életét –  közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

„Lehet, hogy csalódást okozok, de úgy tudjuk, hogy valóban vérrög okozta a halálát. Ez többé-kevésbé megerősített információ, és nem az internetről származik”

– jelentette ki Budanov vasárnap a Hromadszke ukrán televízió szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdetének második évfordulója alkalmából rendezett kijevi fórumon, újságíróknak nyilatkozva.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének vezetője arra intett: ne higgye senki, hogy az oroszországi „rezsim természetes módon, magától megrendül”. „Ez a mi segítségünk nélkül irreális”– szögezte le. „A stabil oroszországi rezsim veszélyt jelent Ukrajnára és a világra, ezért Ukrajna továbbra is hajt végre katonai műveleteket az Oroszországi Föderáció területén. Amíg háború van, addig lesznek problémák Oroszországon belül” – fogalmazott.

A hírszerzési vezető az egyik ukrán tévécsatornának cáfolta, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak. Megerősítette viszont azt, hogy valóban vetett be Oroszország Ukrajnában több, Észak-Koreából származó rakétát, azonban szavai szerint ilyen rakétákat tömegével nem használnak. Budanov a Telegramon újabb támadásokat jelentett be orosz katonai célpontok ellen az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten. „Új meglepetések várnak az ellenségre, és nem ajánlanám a civil lakosságnak az úgynevezett krími híd használatát” – írta bejegyzésében.

Navalnij, Putyin legnagyobb oroszországi kritikusa és ellenfele a börtönben halt meg

A politikus halálhíréről az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) helyi adminisztrációja számolt be. Navalnij hosszú ideje börtönnben volt, a Meduza információi szerint Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú büntetés-végrehajtási intézetében hunyt el 47 évesen.

Az FSIN közleménye szerint Navalnij „egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét”. „Minden szükséges újraélesztési intézkedést elvégeztek, amelyek nem hoztak pozitív eredményt. A sürgősségi orvosi személyzet megállapította az elítélt halálát. A halál okának megállapítása folyamatban van”.

(Kiemelt képünkön: virágok és gyertyák Alekszej Navalnij tiszteletére az orosz főkonzulátus előtt a lengyelországi Krakkóban 2024. február 18-án. A 47 éves orosz ellenzéki politikus, Navalnij két nappal korábban halt meg a sarkkörtől mintegy 40 mérföldre északra fekvő orosz börtönben, ahol 19 évre ítélték. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto) Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink