Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bezárt az Eiffel-torony

Létrehozva:

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.

A szakszervezetek az építmény gazdasági vezetése ellen tiltakoznak, miközben a francia főváros önkormányzata, amely a működtető Société d’exploitation de la Tour Eiffel (Sete) fő részvényese, „jelenleg nem hajlandó tárgyalni” – közölte a CGT szakszervezet az AFP hírügynökséggel. A hétfői bezárás több ezer, többségében külföldi látogatót ért váratlanul. A 2023-as összesítés szerint a külföldi turisták teszik ki az Eiffel-torony látogatóinak nyolcvan százalékát.

Öt hónappal a párizsi olimpiai játékok előtt (július 26. – augusztus 11.) a szakszervezetek azt követelik, hogy az önkormányzat változtasson a Sete számára „tarthatatlan” modellen. Szerintük a városháza „mindenáron és rövid távon a nyereségességre törekszik”, s arra kérik a vezetést, hogy inkább „biztosítsa az emlékmű és az azt kezelő vállalat hosszú távú jövőjét”.

Az Eiffel-toronyban legutóbb december 27-én, a tervező Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján tartottak munkabeszüntetést a dolgozók.

Az Eiffel-torony gazdasági egyensúlya – amelyet 2023-ban többen, 6,3 millióan kerestek fel, mint a koronavírus-járvány előtt –, még mindig nem tért vissza a pandémia következtében 2020-ban és 2021-ben elkönyvelt 120 millió eurós bevételkiesés miatt.

A helyzet javítására a Sete-et 2021-ben 60 millió euróval feltőkésítették, de a bevételkiesés mellett 130 millió eurós többletköltséget okoznak a jelenleg zajló festési munkálatok az Eiffel-tornyon.

A sztrájk célja a fizetések növelése a jegyeladásokból származó bevételek arányában. Emellett a 135 éves torony jobb karbantartása, amely a nyári  időszakban kiemelt szerepet kap majd az olimpia és paralimpia miatt.

Az Eiffel-torony a járvány alatt volt hosszabb ideig – csaknem három hónapig zárva. 2020-ban a látogatottság az előző évhez képest 80 százalékkal, a forgalom pedig 70 százalékkal esett vissza. 2015-ben a 127 halálos áldozatot követelő terrortámadások után volt napokig zárva Párizs jelképe.

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink