Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mégsem nyitják meg az Eiffel-tornyot

Létrehozva:

Eiffel-torony / Fotó: Fekete Norbert

Lassabb ütemben halad a korlátozások feloldása Franciaországban.

Elhalasztották határozatlan időre a párizsi Eiffel-torony újranyitását, amely eredetileg a koronavírus-járvány miatt Franciaországban kihirdetett általános karantén feloldásának másnapjától, december 16-tól lett volna ismét látogatható.

A halasztás oka, hogy bár Franciaországban folytatódik a járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, de az eredetileg tervezettnél lassabban, miután a napi esetszám egy hete stagnál.

Az általános karantén kedden véget ér, az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, de a kormány csütörtöki döntése értelmében a tervezettel ellentétben a kulturális intézmények (színházak, mozik, múzeumok, turistalátványosságok, állatparkok, szórakoztatóközpontok) kedden még nem nyithatnak ki, hanem leghamarabb három hét múlva.

„Azoknak a látogatóinknak, akik már megváltották jegyüket december 16. és január 6. közötti látogatásokra, a belépők árát a jövő hét elején visszatérítjük” – olvasható a világ egyik leglátogatottabb nevezetességének Twitterén.

A 131 éves Eiffel-tornyot naponta átlagosan 25 ezer turista keresi fel. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt a látogatottság az előző évhez képest 80 százalékkal, a forgalom pedig 70 százalékkal esett vissza – jelezte még október végén a látványosságot üzemeltető vállalat, a SETE.
A járvány tavaszi hullámakor az Eiffel-torony csaknem három hónapig volt zárva.

Jean-Francois Martins, a SETE vezetője szerint már a lezárás előtt is napi alig 2500 látogatót fogadott a torony. A kötelező távolságtartás miatt a lifteket csak félig lehet megtölteni emberekkel és a karantént megelőző éjszakai kijárási korlátozás miatt a nyitvatartási idő is rövidült. A forgalomcsökkenést azonban elsősorban a külföldi turisták hiánya okozza, miután az Eiffel-torony látogatóinak 80-85 százaléka külföldi.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink