Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Vádat emeltek Sz. atya ellen kislányokkal szemben elkövetett szexuális erőszak miatt

Létrehozva:

A görögkatolikus Sz. atya egy gyermekvédelmi intézmény vezetője volt, amikor egy kamaszlány molesztálása miatt feljelentette a Gyermekvédelmi Szakszolgálat. Utána egy 9 éves kislányra is rárepült. A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház zéró toleranciát hirdetett gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekre.

„Az Ügyészség a napokban a Debreceni Járásbíróságon vádat emelt egyházmegyénk egyik volt áldozópapja, Sz. atya ellen” – olvasható a Hajdúdorogi Főegyházmegye hétfői közleményében. A görögkatolikus Sz. atya egy gyermekvédelmi intézmény vezetője volt, amikor a Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentette egy kamasz lány molesztálása miatt. Az eljárást lezárták, Sz. atyát az egyház áthelyezte a megye másik végébe, de nem sokkal később már az új szolgálati helyén is feljelentette egy 9 éves kislány anyja. Tanúvallomása szerint a lánya azt mesélte neki, hogy „az iskolában fogdosta a pap bácsi”, aki „a hittanórán maga mellé ültette, és belenyúlt a bugyijába [a] nadrágján keresztül”– írja a 444.

Sz. atya felettese, Kocsis Fülöp érsek azt nyilatkozta a 444-nek, hogy szerinte „koholt vádról” van szó. A bíróság végül megtette, amit az egyház nem: bűnügyi felügyelet alá vonta a papot, ezzel eltávolította a gyerekek közeléből. Aztán egy harmadik kislány is jelentkezett a rendőrségen, a nyomozás pedig folytatódott szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház: Sz. atya további sorsát eldönti a bíróság

„Megrendülten állunk az eset előtt és várjuk az ügyet lezáró végső bírósági eredményt, hiszen ez fogja Sz. atya további sorsát meghatározni. Teljesen elfogadhatatlan számunkra bármilyen gyermekekkel kapcsolatos visszaélés. Egyházunkban ahogy eddig sem, úgy ezután sincs helye a gyermekek bántalmazásának.Megrendülten állunk az eset előtt és várjuk az ügyet lezáró végső bírósági eredményt, hiszen ez fogja Sz. atya további sorsát meghatározni”

– írja közleményében Hajdúdorogi Főegyházmegye.

Azt írják, hogy az Érseki Hivatal 2022 októberében a rendőrség megkereséséből szerzett tudomást arról, hogy Sz. atya ellen nyomozás indult kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények alapos gyanúja miatt. A következő év februárjában a Debreceni Törvényszék elrendelte Sz. atya bűnügyi felügyeletét. Ennek helyszíneként Máriapócsot jelölte meg. A nyomozással párhuzamosan elindult az egyházi belső vizsgálat is. A vizsgálat tartama alatt, illetőleg annak eredményeként Kocsis Fülöp metropolita Sz. atyát 2023. június 21-i hatállyal eltiltotta a nyilvános szertartások végzésétől. 2023. július 1-i hatállyal felmentette az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi, valamint a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői beosztásából, ugyanezen intézkedés keretében – ugyanezzel a hatállyal szolgálaton kívül helyezte, majd október 26-i hatállyal minden papi tevékenységtől eltiltotta – erről az egyház honlapján jelent meg nyilvános értesítés. Ezt követően a metropolita kezdeményezte Sz. atya távozását Máriapócsról, ami végül 2023 decemberben meg is történt, miután a Debreceni Járásbíróság a bűnügyi felügyeletet egy másik településen jelölte meg. Az egyházi vizsgálat folyamatáról és eredményeiről a Hittani Dikasztérium az előírásoknak megfelelően értesítést kapott, illetve a Főegyházmegye a Dikasztérium utasításai szerint jár el.

Gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén a zéró tolerancia az irányadó!

A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház együtt érez az áldozatokkal és érintett családtagjaikkal, nekik a Magyar Katolikus Egyház Gyermekvédelmi Szabályzata 8. pontjának megfelelően a támogatását is felajánlotta és föl is ajánlja, az érintettekkel a kapcsolatot felvette, és akik erre nyitottak, azokkal folyamatosan fenn is tartja.

A főegyházmegye mindenki számára hozzáférhető módon megjelentette, hogy ha bárkinek bármilyen, gyermekekkel kapcsolatos visszaélésről van tudomása, azt haladéktalanul jelezze, hogy az egyház azonnal kivizsgálhassa.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink