Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szorul a hurok András herceg nyaka körül

Létrehozva:

Az angol királyi család fekete báránya címért keményen megdolgozó András herceg bár 2019 novemberében, az Epstein-pedofilbotrány kirobbanásakor a királynő parancsára visszavonult minden nyilvános szerepléstől, újra címlapokon szerepel az amerikai sajtóban.

András herceg imidzse és a Windsor-ház sarjaként megelőlegezett karrierje már akkor a kukában végezte, mikor egy katasztrofális BBC-tévéinterjúban szerencsétlenül próbálta kimosni magát a vádak alól, hogy a dollármilliomos amerikai vállalkozó Geoffrey Epstein és a kerítésben közreműködő barátnője, az Amerikában előzetes letartóztatásban lévő Ghislaine Maxwell rendszeresen kiskorú (tini)lányokat szállítottak neki, hogy rajtuk élhesse ki szexuális vágyait. 

Az amerikai igazságszolgáltatás azonban – szemben a Scotland Yarddal, akik nem is indítottak nyomozást – a nyomában van, ami az egész királyi családot aggodalommal töltheti el. Van egy koronatanújuk is, Virginia Giuffre, aki azt állítja, hogy 16 éves korától kezdve többször is szexre kényszerítették András herceggel, amit a herceg persze tagad. Nem ez a nő az egyetlen vádlója, többen is állítják, hogy András herceg volt az egyik VIP-kuncsaftja a 2019-ben, a börtönben gyanús körülmények közt elhunyt Epstein pedofil-hálózatának.

Mivel a széles nyilvánosság előtt zajló büntetőeljárás hosszadalmas és akár zátonyra is futhat, a jelenleg Ausztráliában élő Giuffre most polgári pert indított a herceg ellen. A magánvádas eljárásban kevesebb bizonyíték is elég egy ítélet megszületéséhez, és míg az Egyesült Királyságban az uralkodói család mentesül a perbefoghatóság alól, a New York-i bíróság a brit-amerikai kölcsönös jogsegély egyezményre hivatkozva a megvádolt herceg kiadatását is kérheti, hogy a bíróság elé állva, eskü alatt valljon a vele szemben felhozott vádakról. 

A helyzet mégis bonyolult, hasonlóra még nincs precedens az amerikai jogban, így Giuffre, és a másik oldalon a herceg ügyvédeinek most kell mindent bevetni, hogy előmozdítsák, illetve akadályozzák a kiadatást. Brit sajtóértesülések szerint András herceg jelenleg a Balmoral kastélyában húzza meg magát, ahol személyesen a királynővel és az ügyvédjeivel is tanácskozik.

bo

(Kiemelt kép: STEVE PARSONS – POOL-AFP)

Legnépszerűbb cikkeink