Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Burka-ügy: újabb ítélet várható februárban

Létrehozva:

Idősebb (b) és ifjabb Burka Ferenc az ellenük emberölés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Debreceni Törvényszék tárgyalótermében 2014. január 28-án. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Húszmillió forintot követel vissza a magyar állam idősebb Burka Ferenctől, akit 2018-ban társtettesként elkövetett emberölés miatt jogerősen 9 év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélőtábla.

A jogalap nélküli gazdagodás miatt hétfőn megkezdett perfelvételi tárgyalást követően február 8-án hirdet ítéletet a Debreceni Járásbíróság – tájékoztatott Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

A társtettesként elkövetett emberölés miatt 9 évre, illetve 7 év 6 hónapra enyhítette az első fokon 12, illetve 10 év fegyházra ítélt idősebb Burka Ferenc és fia, ifjabb Burka Ferenc büntetését a Debreceni Ítélőtábla 2018-ban a másodfokú perújítási eljárásban.

A perújítás előtti első- és másodfokú eljárásban az emberölési ügyben bizonyítottság hiányában mentették fel a vádlottakat.

A korábbi felmentő ítélet után – az előzetes letartóztatás miatt – 2007-ben idősebb Burka Ferenc 20 millió, ifjabb Burka Ferenc 25 millió forint kártalanítást kapott. 1999 és 2005 között idősebb Burka Ferenc 2127 napot, ifj. Burka Ferenc 2138 napot töltött előzetesben. A bűncselekmény 1999 márciusában történt Újszentmargitán. A sértettre álmából felriasztva támadtak rá, és betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy életét vesztette. A helyszínről egy antennát vittek el. A perújításra azért kerülhetett sor, mert két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, amelynek során új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába.

A kártalanítás visszatérítésére kezdeményezett polgári eljárás a két elítélt esetében elkülönült. Ezúttal a Debreceni Járásbíróságon idősebb Burka ügyét tárgyalják, és hirdetnek határozatot februárban. A felperes magyar állam keresetében kártalanítás visszafizetése jogcímen húszmillió forint és annak 2018. szeptember 14. napjától járó Ptk. szerinti késedelmi kamata megfizetésére kérte kötelezni az alperest – jelezte a szóvivő.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink