Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Dakar: jelentősen nőtt al-Attijah előnye

Létrehozva:

Fotó: AFP / Franck Fife

Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, a motorosoknál pedig a portugál Joaquim Rodrigues nyerte a harmadik szakaszt a szaúd-arábiai Dakar-ralin.

Sainz 2:26:51 óra alatt teljesítette a szerdai napra kiírt táv 255 kilométeres gyorsasági részét. Második helyen szoros küzdelemben a dél-afrikai Henk Lategan ért célba 38 másodperces hátránnyal, míg a harmadik a címvédő és 14-szeres Dakar-győztes francia Stéphane Peterhansel lett. Összetettben megőrizte első helyét a katari Nasszer al-Attijah, aki ezúttal 5:10 perces hátránnyal a nyolcadik helyen ért célba. Az összetettben viszont így is jelentősen, közel 30 perccel tudta növelni előnyét a második helyezett francia Sébastien Loebbel szemben, aki csak a 21. lett, 33:34 perces lemaradással. A motorosoknál Rodrigues 2:34:41 óra alatt végzett, míg összetettben továbbra is a brit Sam Sunderland vezet. Utóbbi hétfői, 2:51 perces előnye azonban négy másodpercre csökkent az őt követő francia Adrien van Beverennel szemben.

A mezőnynek 8000 kilométert kell megtennie a január 14-i, dzsiddai célba érésig. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer. Szerdán al-Qajszuma és Rijád között 707 kilométert tesznek meg a versenyzők, ebből 465 kilométeres lesz a mért szakasz.

Vizsgálatot indít a terrorelhárítási ügyészség, ugyanis december 29-én Dzsiddában egy autó felrobbant. Az esetben érintett volt a 2022-es Dakar Rallyn résztvevő Sodicars csapat kísérő járműve. A robbanás pillanatában hatan tartózkodtak az autóban, közülük csak egy személy, Philippe Boutron, a csapat pilótája sérült meg. A francia versenyző lába súlyosan sérült. A helyi hatóságok megkezdték a nyomozást az ügyben és nem zárták ki az idegenkezűséget sem. Kedd este a francia terrorelhárítási ügyészség bejelentette, hogy vizsgálatot indított terrorista szervezethez köthető gyilkossági kísérlet miatt. A francia külügyminisztérium közleményt adott ki, hogy megállapítsák, mi okozhatta a robbanást és minden nyomot megvizsgálnak.

Legnépszerűbb cikkeink