Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Sainz nyert, al-Attijah a siker kapujában

Létrehozva:

Carlos Sainz | Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool via AFP

A négyszeres győztes spanyol Carlos Sainz volt a leggyorsabb az autósok mezőnyében a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali csütörtöki szakaszán, melyen az összetettben vezető Nasszer al-Attijah előnye ugyan csökkent, de a katari versenyző karnyújtásnyira került pályafutása negyedik diadalától.

A kétszeres ralivilágbajnok Sainz karrierje 41. Dakar-szakaszsikerét könyvelhette el az Audi volánja mögött, több mint két perccel megelőzve a másodikként célba érő kilencszeres rali vb-győztes Sébastien Loeböt. Harmadikként az argentin Lucio Alvarez zárt a Toyotával.

A 346 kilométeres szakasz tétje és legnagyobb kérdése az volt, hogy Loeb mennyit tud faragni a hátrányából Al-Attijahhoz képest. A francia versenyző végül 4:21 perccel gyorsabb volt a Sainznál majdnem 7 perccel lassabb katarinál, hátránya azonban így is több mint 28 perc az összetettben. Al-Attijah ezt a különbséget kényelmesen be tudja osztani a pénteki, mindössze 164 kilométeres gyorsaságin, ugyanakkor egy műszaki hiba, vagy bármilyen hasonló probléma még megfoszthatja a sikertől.

A motorosoknál a címvédő argentin Kevin Benavides volt a leggyorsabb a csütörtöki szakaszon, miután szerdán ugyan feladni kényszerült a viadalt, de a tereprali-világbajnokság szabályainak értelmében visszaállhatott a versenybe. Az idén első alkalommal kiírt vb-sorozat első állomása a Dakar-rali. Benavides – 15 órás időbüntetés tudatában – elsősorban azért állt vissza a versenybe, mert így segíteni tudja az összetettben csapattársát, az osztrák Matthias Walknert.

Benavides csütörtökön csupán négy másodperccel előzte meg az összetett élére ugró, a Dakaron 2017-ben győztes Sam Sunderlandet. A brit motoros előnye a pénteki zárónap előtt majdnem 7 perc a csütörtökön hatodikként záró chilei Pablo Quintanilla előtt, és kicsivel több mint 7 perc a 11. szakaszt negyedikként befejező Walknerrel szemben. Mindez azt jelenti, hogy a kétkerekűek versenyében az utolsó szakaszon dől majd el a viadal.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink