Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Történelmi siker a Dakar ralin

Létrehozva:

A Toyota Gazoo Racing versenyzője, a dél-afrikai Henk Lategan honfitárs navigátora, Brett Cummings társaságában vezeti Toyotáját a szaúd-arábiai Dakar-rali ötödik Rijád és el-Kaszím közötti 456 kilométeres szakaszán 2021. január 7-én. | Fotó: MTI / EPA / ASO / DPPI Media / Frederic Le Floch

A dél-afrikai Henk Lategan nyerte csütörtökön a szaúd-arábiai Dakar-rali ötödik szakaszát, melyen az összetettben második Sebastien Loeb közel három percet faragott az éllovas, katari Nasszer al-Attijahhal szembeni hátrányából.

A Rijád körüli 560 kilométeres etapon 346 kilométer volt a mért szakasz, melyen nem alakultak ki komoly különbségek a legjobbak között. Lategan közel két perccel volt gyorsabb a kilencszeres rali-világbajnok Loebnél és 2:10-zel a harmadik Lucio Alvareznél, míg az ezúttal csupán nyolcadik Al-Attijah is csak öt percet kapott.

„Sírtam, mint egy kisbaba” – posztolt Danilo Petrucci a közösségi oldalán, aki a korábbi MotoGP-versenyzők közül elsőként nyert szakaszt a Dakar történetében. Az olasz pilóta tavaly fejezte be pályafutását, de nem sokáig tétlenkedett. Az útja egyáltalán nem volt zökkenőmentes, hiszen a felkészülés során eltörte a bokáját és egy nappal a rajt előtt pozitív lett a Covid-tesztje, amiről kiderült, hogy rossz eredményt mutatott. Mindezek miatt kis híján nem indulhatott.

A motorosoknál a Dakar kétszeres győztese, az ausztrál Toby Price nyerte a szakaszt az olasz Daniel Petrucci előtt. Összetettben pedig továbbra is a brit Sam Sunderland vezet, előnye viszont csökkent az osztrák Matthias Walknerrel szemben. Pénteken 620 kilométer vár a versenyzőkre ugyancsak rijádi indulással és érkezéssel, a mért szakasz 404 kilométer lesz.

Tovább folytatódik a Dakar-rali előtt történt robbanás ügye. A helyi hatóságok állítólag kizárták az idegenkezűséget, de a francia ügyészség kevésbé tartja ezt hihetőnek. A gyanút alátámasztja Mayeul Barbet, aki a robbanás idején az autóban ült. A csapat hivatalos honlapja támadásnak nevezte a robbanást, Barbet pedig kijelentette, hogy robbanószerkezetet helyeztek el az autó alatt.

„Philippe-t a teljes robbanás érte. A pedál alá helyezett bomba 500 méter után robbant fel, aztán az autó kigyulladt, és Philippe megkért, hogy segítsek neki kiszállni az ülésből, mert nem érezte a lábát.” Ráadásul a mentőszolgálat és a hatóságok megérkezésekor, állítása szerint megkérték, hogy ne beszéljen az esetről.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink