Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Al-Attijah immáron négyszeres bajnok

Létrehozva:

A francia Mathieu Baumel navigálta negyedik győzelme felé Nasszer Al-Attijah-t | Fotó: AFP / Franck Fife

2011, 2015 és 2019 után negyedszer nyerte meg a világ legnehezebbnek tartott tereprali-versenyét, a szaúd-arábiai Dakar-ralit a katari Nasszer al-Attijah az autósok mezőnyében, míg a motorosok között a brit Sam Sunderland diadalmaskodott.

A kéthetes viadal pénteki zárószakaszán Al-Attijah majdnem nyolc perccel volt lassabb a legjobb időt megfutó dél-afrikai Henk Lategannál, de összetettbeli előnyének birtokában így is gond nélkül győzött.

A 164 kilométeres záró gyorsaságin Lategan mögött a 14-szeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel volt a második, a szintén dél-afrikai Brian Baragwanath pedig a harmadik.

Al-Attijah összetettbeli egyetlen komoly riválisa, a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb negyedik lett. Csaknem 28 perccel marad le a győztestől. 

A motorosoknál a csütörtökön az összetett élére ugró Sunderland csaknem hétperces előny birtokában vágott neki a zárószakasznak. A legjobb időt motorozó Pablo Quintanilla több mint három perccel volt lassabb a teljes viadalt tekintve, mint Sunderland. A brit versenyző 2017 után győzött újra a Dakaron a kétkerekűek mezőnyében. Az összetettben harmadikként az osztrák Matthias Walkner zárt.

A 44. Dakar-ralin a mezőny összesen 8000 kilométert tett meg a dzsiddai célba érésig.

Magyar szempontból is van értelme a Dakarról beszélni: Darázsi Zsolt egy francia-szlovák navigátor-szerelő párossal kiegészülve, míg Szalai Norbert egy spanyol-francia duóval közösen indult az idei kiíráson, kamionnal.

A 12 szakaszos rali 11. szakasza után összetettben a 46. helyen állt, míg a Szalai vezette Mercedes az 50. helyen tartózkodott. A zárónapon a hivatalos időmérés szerint mindketten feladták a küzdelmet, bár ezen a napon 20 kamion adta fel a versenyt.

A motorosoknál a szerb színekben induló Saghmeister Gábor, illetve az erdélyi Gyenes Emánuel talán a legkeményebbnek mondható dakaros kategóriában indultak. 

A ralit mindketten befejezték: Gyenes az előkelő 40. helyen zárt, Saghmeister pedig 11. Dakarján a 106. helyen végzett összetettben.

 

F1 Világ / PH

Legnépszerűbb cikkeink