Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hármas Toyota-siker a Dakaron

Létrehozva:

Giniel De Villiers halad a győzelem felé a 9. szakaszon | Fotó: AFP / Franck Fife

A Toyota a 2022-es Dakar-rali legerősebb teljesítményével rukkolt elő a 9. szakaszon. Giniel de Villiers vezetésével a japán gyártó megszerezte az első három helyet Henk Lategan és az összetettben vezető katari Nasszer al-Attijah előtt.

A Dakar-rali 287 km-es szakaszán tarolt a Toyota, hiszen kisajátították a képzeletbeli dobogót, miután mindhárom autójuk remek teljesítmény nyújtott. A dél-afrikai De Villiers a 118. kilométeren átvette a vezetést, de a végén mindössze kilenc másodperccel volt gyorsabb másodikként záró honfi- és márkatársánál, Henk Lategannál. Al-Attijah alig több mint egy perccel lemaradva csapattársaitól a 3. helyen ért célba, miután hétfőn időt vesztett egy törött hátsó differenciálmű miatt, ám ezzel is megerősítette pályafutása negyedik Dakar-győzelmének esélyeit. Ekström remekül tartotta magát, és mindössze 2 perc 7 másodperccel maradt le a Toyotáktól a negyedik helyen. Az összetettben második Sébastien Loeb további négy másodperccel hátrébb, ötödikként ért célba, miután a szakasz elején még a második helyen állt. A hátránya pedig Al-Attijahhal szemben 39 perc fölé nőtt. Sainz és Peterhansel a hatodik, illetve a nyolcadik helyen végzett a két Audival, a lemaradásuk azonban több mint 4 percet rúgott de Villiershez képest, míg a 2014-es bajnok Nani Roma egy kihívásokkal teli vezetés után a 10. helyen ért célba.

A motorosoknál a chilei Jose Ignacio Cornejo diadalmaskodott kedden, a szakaszt negyedikként záró osztrák Matthias Walkner viszont ezzel az eredménnyel átvette a vezetést az összetettben. A Dakar 2018-as győztese három nappal a viadal vége előtt több mint kétperces előnyre tett szert az eddigi éllovas brit Sam Sunderlanddel szemben, aki ezúttal csak 14. lett.

A mezőnynek összesen 8000 kilométert kell megtennie a pénteki, dzsiddai célba érésig. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer. Szerdán a Vadi ad Davaszir és Bisha közötti 759 kilométer vár a mezőnyre, a gyorsasági szakasz távja 375 kilométer lesz.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink