Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Eltérően látják a felek a tárgyalásokat

Létrehozva:

Fotó: AFP / Pool / Denis Balibouse

Hétfőn Genfben Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes tárgyalt orosz hivatali partnerével, Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettessel.

Az orosz és az amerikai fél is a megbeszélést nyíltnak és egyenesnek minősítette.

Az Egyesült Államok őszinte, nyílt megbeszélést folytatott Oroszországgal az ukrajnai válságról – jelentette ki hétfőn este Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes Genfben orosz kollégájával tartott tárgyalások lezárultával. Míg a másik fél szerint nincs jelentős ok az optimizmusra a tárgyalásokkal kapcsolatban, amelyeknek Moszkva reményei szerint el kellene vezetniük az Oroszországnak adandó „biztonsági garanciákhoz”, mindenekelőtt a NATO további keleti bővítésének leállításához – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Oroszország nem kapja meg azokat a jogi garanciákat, amelyeket biztonsága érdekében a Nyugattól követel, vagyis nem szavatolják neki azt, hogy a NATO nem veszi fel Ukrajnát a tagjai sorába. Ezt a kijevi diplomácia vezetője kedden, az előző napi genfi amerikai-orosz tárgyalásokat kommentálva állította. Egyúttal hozzáfűzte: korai még részletes következtetéseket levonni, mert Oroszország még a héten tárgyal a NATO-val és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) is.

Kuleba szavai szerint a helyzet cinizmusa abban rejlik, hogy Oroszország biztonsági garanciákat akar, miközben ő maga „fegyvert csörtet” az ukrán határon, „túszként fogva tartja” a Krím félszigetet és háborúzik a Donyec-medencében. Ezen túlmenően az orosz titkosszolgálatok aláásták a biztonságot Fehéroroszország lengyelországi és litvániai határainál migránsok odaszállításával, a gázszállítás kérdését pedig a Kreml a külpolitika eszközévé tette.

A külügyminiszter leszögezte, hogy Oroszországnak „nincs szavazati joga” Ukrajna NATO-tagságának kérdésében és Genfben Oroszország jelzést kapott, hogy Ukrajna bevonása nélkül nem születnek megállapodások Ukrajnáról.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink