Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újabb győztes a Dakar-ralin

Létrehozva:

Mattias Ekström | Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool via AFP

Pályafutása első szakasz győzelmét aratta hétfőn a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralin Mattias Ekström, miközben az összetettben élen álló, technikai gondokkal küszködő katari Nasszer al-Attijah előnye hét perccel csökkent.

Az Audi kétszeres német túraautó-bajnok és ralikrossz-világbajnok svéd versenyzője márkatársát, a 14-szeres Dakar-győztes Stéphane Peterhanselt megelőzve diadalmaskodott a gyorsaságin – ez az alternatív erőforrással versenyző Audi második részsikere az idei megméretetésen. A harmadik helyen a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb zárt. Loeb ezzel egyrészt megakadályozta a hármas Audi-sikert, negyedikként ugyanis – a francia versenyzőtől mindössze három másodperccel elmaradva – a spanyol Carlos Sainz ért célba, másrészt hét perccel csökkentette vasárnap még csaknem 45 perces hátrányát Al-Attijahhal szemben, aki Ekström idejétől több mint 10 perccel maradt el.

„Jól kezdtünk, de azután a dűnék között nagyon óvatos voltam, azt is mondhatnám, hogy túlságosan is lassú, egyszerűen nem találtam a ritmust. Az átcsoportosító után felgyorsultunk, mentünk kicsit al-Radzsi porában, de bíztam benne, hogy gyorsan megelőzzük, mert ez a szakasz feküdt a stílusomnak. Élvezetes szakasz volt, minden tökéletesen a helyén volt. Zöldfülűek vagyunk itt, de nagyon boldog zöldfülűek.”

A motorosoknál a brit Sam Sunderland volt a leggyorsabb hétfőn, ezzel az élre ugrott az összetettben, de ezért nagyon kellett küzdenie, hiszen ahogy később elmondta, nem volt benne egyáltalán tartalék. A hétfőn még harmadik osztrák Matthias Walkner a második helyen csaknem négy perces hátránnyal követi Sunderlandet.

A mezőnynek összesen 8000 kilométert kell megtennie a pénteki, dzsiddai célba érésig. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer. Kedden a Vadi ad Davaszir környéki 491 kilométer vár a mezőnyre, a gyorsasági szakasz távja 287 kilométer lesz.

Legnépszerűbb cikkeink