Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mi sül ki az idei évből?

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

 Nem igényel különösebb jóstehetséget, hogy felrajzoljuk 2022 gasztrotrendjeit, és feltérképezzük, mit eszünk az idén.

Elég, ha a covid által szétzilált világban megkeressük és tovább húzzuk az étkezési, étteremjárási szokásainkat.

De azért az sem árt, ha közben vetünk egy pillantást a családi költségvetésre is, mert az ember csak annyira lehet trendkövető, amennyire a pénztárcája engedi.

A házhozszállítás az éttermi vendéglátásnak olyan stabil lába lett, amire hosszútávon lehet támaszkodni. Kényelmes és egyszerű, és nincs a nemzetközi gasztronómiának olyan egzotikus konyhája, amit ne rendelhetnénk az otthonunkba. Az éttermi élmény persze csorbul, mert a legszebb papírdoboz sem pótolhatja a fehér terítő látványát, de a biztonság most fontosabb.

Aki drágának találja az ételek házhoz rendelését, az próbálkozhat maga is a főzéssel. Meg is tették sokan, hogy kísérletező és alkotó képességeiket a saját konyhájukban kamatoztatják. A tévés főzőműsorok otthoni reprodukálása nem mindig igazolja, hogy a főzés gyerekjáték, de legalább izgalmas társasjáték. Akik nem tanulták, vagy nem a szüleiktől sajátították el a házi ételek készítésének alapjait, azok nyugodtan nevezhetik konyhai manővereiket kísérletezésnek. Több recept áttanulmányozása után az ember fejében mindig megszületik egy kép, hogyan kellene kinéznie az autentikus paprikás csirkének. Ha a végeredmény nem hasonlít, akkor abból még nyugodtan lehet az újragondolt variáció.

Soha nem látott mértékben növekedett a szabadtéri főzést űzők száma az utóbbi két évben. Kiderült, hogy ami az ősember kovakőpattintásával kezdődött, és a tűz melletti szalonnázással, bográcsozással folytatódott, az mára horrorisztikus összegekbe kerülő grillsütőkké, házi füstölőkké fejlődött. De kevés biztonságosabb együttlét van ma már, mint a szabadtéri, és ha rendelkezésünkre áll egy jó recept és a technika, akkor már csak próbálkozni kell, a grillrácson valami úgyis kisül.

A gasztronómiai szakemberek szerint a főzési divatok az egyszerűség felé vezetik az éhes nyájat. Nem kell agyonkomplikálni egy ételt, lehet néhány összetevőből is csodás ízkompozíciót alkotni, és ezt higgyük el Jamie Olivernek, aki számolatlanul ontja hozzá a recepteket. Találunk a világhálón és a boltokban is mindent, ami a húsmentes étkezéshez kell, csupán növényi alapú összetevőket tartalmaz. A legkényesebb gyomrúak mindenmentes táplálékához is bőven van választék, és a kertek alatt már itt ólálkodnak a rovarok, a jövő kimeríthetetlen fehérjeforrásai.

De előbb együk meg, ami a karácsonyi kínom-dánomból megmaradt.

 

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink