Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Beiktatták hivatalába Karl Nehammer új osztrák kancellárt

Létrehozva:

Fotó: Stringer / Sputnik / AFP

Nehéz követni, olyan gyorsan váltják egymást a kancellárok az osztrák belpolitikában.

A múlt héten lemondott Alexander Schallenberg, aki Sebastian Kurz után volt két hónapig kancellár, aki szintén lemondott.

Az eddigi belügyminisztert, Karl Nehammert múlt pénteken választotta elnökévé az Ausztriában kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP). A történet pikantériája, hogy elődje, Sebastian Kurz volt pártelnök és lemondott kancellár bejelentette, hogy teljesen visszavonul a politikától. Nem sokkal később Kurz utóda a kancellári poszton, Alexander Schallenberg is bejelentette lemondását. Schallenberg – a két hónapig tartó kormányfői működése után – visszatér régi munkakörébe, a külügyminiszteri posztra.

A 49 éves Nehammer 2017 óta az ötödik kancellár Ausztriában. Az új kormányfő kinevezése kormányátalakítással is járt: Magnus Brunner lett a pénzügyminiszter, Martin Polaschek az új oktatási miniszter, Gerhard Karner pedig a belügyminiszter.

A Zöldeket vezető Werner Kogler a hét végén újságíróknak nyilatkozva utalt arra, nem kizárt, hogy jövőre előrehozott választásokat tartanak Ausztriában. Az osztrák kormány átalakulását egy októberben kirobbant botrány indította el, miután az ügyészi hivatal bejelentette, hogy több személy, köztük Sebastian Kurz ellen is nyomozást indított megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával. Kurz akkor lemondott a kancellári posztról, utódja ideiglenesen Alexander Schallenberg addigi külügyminiszter lett.

A nyomozás eddigi adatai szerint Kurz és kilenc közeli munkatársa közpénzből finanszírozhatott, meghamisított közvélemény-kutatási adatokkal és baráti sajtómegjelenésekkel igyekezett biztosítani, hogy a későbbi kancellár a néppárt elnöki és az ország vezetői posztjára kerülhessen. Az elmúlt időszakban számos bírálat érte őt amiatt is, hogy az osztrák kormány nem tett többet a koronavírus legutóbbi hullámának megakadályozása érdekében.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink