Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kóbor János (1943-2021)

Létrehozva:

Kóbor János énekes a megalakulásának 55. évfordulóját ünneplő Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. december 28-án. | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Életének 79. évében, a koronavírus okozta Covid-19 betegségben meghalt Kóbor János, a legendás Omega együttes egyik alapítója, frontembere.

Sajtóhírek szerint zenésztársai hiába könyörögtek neki, jobban bízott immunrendszerében, mint az oltásban, és nem oltatta be magát a koronavírus ellen.

A későbbi zenész, becenevén Mecky, 1943. május 17-én született Budapesten. Első együtteséhez, a Ciklonhoz még gimnazistaként csatlakozott, és ezután már nem kellett sokáig várni az Omega létrejöttére. A formáció hivatalos születésnapja 1962. szeptember 23-a lett. Kóbor János ekkor még műegyetemista volt.

Az Omega kezdetben angolszász slágereket játszott, a hatvanas évek második felében azonban már a zenekar saját slágerei is utat törtek, ezek többségét zömmel Mecky énekelte, az 1971 óta felvett dalokban pedig már ő volt az egyedüli szólóénekes.

Az Omega klasszikus felállása végül 1967-1968-ra alakult ki, Kóbor János és Benkő László mellett a gitáros Molnár György, a basszusgitáros Mihály Tamás és a dobos Laux József mellé később Presser Gábor billentyűs csatlakozott, aki ötletes, találékony szerzőnek bizonyult. Az első nagy slágerek, a Trombitás Frédi és a Régi csibészek is ekkor születtek. Kóbor János is írt dalszövegeket, de elsősorban az énekdallam és a szöveg egymáshoz igazításáért felelt. Az énekes egyébként nemcsak zenekarban próbálta ki magát: 2010-ben szólólemezt, egy 17 tételes rapszódiát adott ki.

Többszörösen kitüntetett művész volt, 1987-ben megkapta többek között a Liszt-díjat, 1998-ban pedig a Magyar Köztársaság tisztikeresztjét. 2013-ban az Omega tagjaival megosztva Kossuth-díjjal tüntették ki. Kóbor János már a zenekar harmadik halottja az elmúlt bő egy év leforgása alatt: Benkő László 2020. november 18-án, Mihály Tamás pedig három nappal később vesztette életét. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink