Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elhunyt a magyar származású vígjátékzseni

Létrehozva:

Fotó: AFP / Angela Weiss

Elhunyt Ivan Reitman, a nyolcvanas-kilencvenes évek legnagyobb vigjátékrendező zsenije, akinek a többi közt a Szellemirtókat, az Ovizsarut és az Ikreket köszönhettük, de még hosszan sorolhatnánk jobbnál jobb filmjeit.

A magyar származású rendező-producer 75 évesen, álmában hunyt el kaliforniai otthonában – tudósított a Deadline filmes oldal.

Reitman 1946-ban Komáromban született, édesanyja túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort, édesapja pedig Csehszlovákia egyik legnagyobb ecetgyárának tulajdonosa volt. Mikor a kommunisták üldözni kezdték a nagytőkéseket, szülei az emigráció mellett döntöttek. Négyéves volt, amikor családja egy uszályban elrejtőzve a Dunán Bécsbe, majd Torontóba menekült. Már kamaszként megmutatkozott a szórakoztatás iránti fogékonysága: színházat csinált és acapella zenekarban énekelt, az egyetem alatt kezdett rövidfilmeket forgatni. Első produceri sikerét David Cronenberg Paraziták című sci-fi horrorjával aratta. A Dilibogyók volt az első, kisköltségvetésű film, amit rendezett – addig könyörgött Bill Murraynek, hogy vállalja el a főszerepet, míg a Saturday Night Live sztárja a második forgatási napon megjelent a kanadai cserkésztáborban. Aztán Dan Aykroyd és Harold Ramis keresték meg egy forgatókönyvvel, amit John Belushinak írtak, ám ő drogtúladagolásban életét vesztette. Reitman újragondolta a filmet, New York-i helyszínnel, három főszereplővel (a két író mellé Murrayt is bevette), ebből lett az 1980-as évek egyik legnagyobb, 300 millió dolláros bevételt hozó kasszasikere, a Szellemirtók. Az ügyeskezű rendezőből hamarosan Hollywood egyik legkeresettebb vígjáték-guruja vált, aki szerette a sci-fit humorral és a legmenőbb filmtrükkökkel feltuningolni. Reitman halála előtt is dolgozott, az Ikrek 3. részén –  melyben Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito 33 évvel később felfedezik, van egy harmadik, afroamerikai ikertestvérük is -, ám az idén kezdődő forgatáson már nem lehet jelen. Három gyermeke közül fia, Jason is rendező lett (Egek ura című filmjét Oscarra jelölték), lánya, Catherine pedig színésznőként és forgatókönyvíróként a Dolgozó anyák című sorozattal vált ismertté. “Elvesztettem a hősömet. Bárcsak még egy történetet megoszthatnék vele. Apám túlélő családból származott, de nehéz örökségét vidámságra fordította. Semmi sem tenné őt boldogabbá, mint ha továbbra is néznék és szeretnék a filmeit” – emlékezett rá fia. 

Legnépszerűbb cikkeink