Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rapport Richárd harmadik lett Berlinben

Létrehozva:

Fotó: World Chess

Rapport Richárd második elődöntős partijában remizett vasárnap Hikaru Nakamurával a Nemzetközi Sakkszövetség Grand Prix-sorozatának berlini állomásán, így nem került be a döntőbe, mivel szombati első mérkőzésüket a világossal játszó amerikai nyerte.

Vasárnap a magyar nagymester vezette a világos bábukat, de nem tudott felülkerekedni ellenfelén, márpedig nyernie kellett volna a folytatáshoz, vagyis ahhoz, hogy hétfőn rövidített partik határozzanak a fináléba jutó kilétéről.

A tizenhat versenyzőt felvonultató tornán a másik ágról az amerikai színekben versenyző Levon Aronian jutott be a döntőbe, miután Nakamura Rapport elleni győzelméhez hasonlóan 1,5-0,5-re diadalmaskodott ellenfele, az elődöntős mezőny harmadik amerikai résztvevője, Leinier Dominguez ellen.

A Grand Prix-sorozat három tornából áll, Berlinben kettőt, Belgrádban egyet rendeznek, de a teljes 24 fős mezőnyből mindenki csak kettőn szerepelhet. A 25 éves Rapport a berlini nyitány után legközelebb a második, belgrádi tornán indul, amelyet február 28. és március 14. között bonyolítanak le. A záróversenynek március 21-től április 4-ig lesz ismét a német főváros lesz a házigazdája.

A sorozat két összesítésbeli legjobbja helyet kap a világbajnokjelöltek nyári tornáján, amelynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent. 

Minden egyes GP-viadal összdíjazása 150 ezer euró (mintegy 53 millió forint), a győztest 24 ezer euró illeti meg. A második hely 18 ezer eurót ér, Rapport mostani harmadik helyével 12 ezer eurót keresett.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink