Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A pepita tábla csodagyerekei

Létrehozva:

A 13 ÉVES MAGNUS CARLSEN A DUBAI OPEN SAKKVERSENYEN 2004. ÁPRILIS 27-ÉN | FOTÓ: RABIH MOGHRABI / AFP

Ki ne hallotta volna már Wolfgang Amadeus Mozart, Yehudi Menuhin, Neumann János vagy Pablo Picasso nevét? És azt is tudják, mi a közös bennük? Mindannyian csodagyerekek voltak, akik néhány évesen már felnőtteket megszégyenítő teljesítményt nyújtottak a saját területükön. 

A sakkvilág is számos csodagyerekkel büszkélkedhet. A jelenlegi sakk-király, az 1990-ben született Magnus Carlsen is méltán sorolható közéjük. Carlsen úgy tett szert rendkívüli népszerűségre hazájában, hogy a norvégok a XX. század végéig csupán szerény nemzetközi sakkeredményeket értek el. A kis Magnusból azonban az édesapja csodagyereket akart nevelni – ugye, ismerős a történet? 

Azt beszélik, kétéves korában már könnyedén bánt a ki- és összerakós játékokkal, három-négyévesen pedig már a memóriajátékok területén is kiemelkedőt nyújtott. Öt éves volt, amikor az édesapja először ültette le a sakktábla mellé, de a kisfiúnak nem tetszett ez a játék… De ne szaladjunk ennyire előre! Hiszen a sakktörténet számos olyan játékossal büszkélkedhet, akik már zsenge korukban ráéreztek a pepita tábla ízére.

 

Őstehetségek

A sportág legelső, világhírt szerző őstehetsége az 1837-ben született amerikai Paul Morphy volt. Senki nem tanította sakkozni, apja és nagybátyja játékát figyelve szerezte tudását. Tizenkét éves volt, amikor legyőzte a magyar Löwenthal Jánost, aki éppen amerikai körúton járt. A fiatalember végső diadalát 1858-ban érte el, amikor Párizsban 7-2-re elintézte a kor nem hivatalos világbajnokát, a német Adolf Andersent, s elhódította magának a világbajnoki címet. A „sakk reménységének és bánatának” titulált Morphy mindössze 22 évesen döntött úgy, hogy visszavonul a pepita tábla mögül, és tulajdonképpen végighenyélte hátralevő életét, mígnem 47 évesen agyvérzést kapott a fürdőkádjában. 

A XX. század legelső sakkozó csodagyereke a holland Max Euwe volt, aki négyévesen már játszott, de a Szovjetunió is számos, kiemelkedő képességű fiatalt termelt ki. A legtöbbre közülük Borisz Vasziljevics Szpasszkij vitte, a szovjet világbajnok végzete az amerikai sakkfenomén Bobby Fischer lett, aki minden idők legemlékezetesebb küzdelmében diadalmaskodott felette. 

A hölgyek között is számos sakkozó csodagyereket ismerhetünk. Kiemelkedik közülük a grúz Maja Csiburdanidze, aki tizenhét évesen lett a női sakkozás felnőtt világbajnoka, így minden idők legfiatalabb felnőtt női sakkvilágbajnoka lett, rekordját azóta sem szárnyalták túl. 

Természetesen nem hagyhatjuk ki a sorból a Polgár-nővéreket sem. Zsuzsa, Zsófia és Judit négyévesen már sakkoztak, és felsorolhatatlanul sok rekordot értek el. A legidősebb testvér, Zsuzsa női világbajnok lett, a nővérek Mádl Ildikóval együtt kétszer is olimpiai bajnoki címet szereztek csapatban. A sakk-királynő, Polgár Judit pedig tizenkét éves korától fogva huszonhat éven át vezette a női világranglistát.

 

Egyre fiatalabb nagymesterek

Korunk sakkozó csodagyerekei leginkább azzal keltenek feltűnést, hogy egyre fiatalabb korban szerzik meg a férfi nagymesteri címet. Sokáig a maga 15 évével Bobby Fischer tartotta a csúcsot, akit 33 évvel később Polgár Judit előzött meg. A magyar sakkfenomén 1991-ben, néhány hónappal a 15. születésnapja előtt teljesítette a férfi nemzetközi nagymesteri cím követelményeit. Őt szintén egy magyar zseni követte: Lékó Péter 1993-ban, 14 évesen teljesítette ért el idáig. A jelenlegi csúcstartó az indiai származású amerikai csodagyerek, Abhimanyu Mishra, aki 2021-ben éppen Budapesten lett tizenkét évesen nemzetközi nagymester.

 

És akkor Carlsen…

És most térjünk vissza Magnus Carlsenre, akit bár öt évesen még nem érdekelt a sakk, néhány év múlva már fordult a kocka. Édesapja, Henrik Carlsen mindent felszámolt Norvégiában, és 2003-ban világ körüli útra indult a család, gondolván, ez tehet a legtöbbet a fiúcska fejlődéséhez. 

A folytatás fényesre sikeredett. Carlsen szinte mindegyik szupertornán a dobogón vagy annak tetején végzett, a nyugati világ pedig csak arra várt, hogy megmérkőzzön a világbajnoki címért is. Carlsen azonban jó sakkozóként gondolkodott. Kivárt, viszont megnyerte edzőjének az oroszok élő legendáját, Garri Kaszparovot. A fiatal norvég végül 2013-ban ült először asztalhoz világbajnoki párosmérkõzésen. Ellenfele a regnáló világbajnok indiai Visuvanátan Ánand volt, akit Carlsen nemcsak legyőzött, hanem rá egy évvel sikerült meg is védenie a trónját vele szemben. A norvég fenomén tavaly év végén pedig már negyedszer védte meg világbajnoki címét, a sikertelen kihívó ezúttal az orosz Jan Nyepomnyascsij volt.

Ebben az évben ismét a pepita tábla elé ülnek a trónkövetelők, akik közül a legjobb kihívhatja Carlsent a világbajnoki címért. Nagy örömünkre a világbajnoki kihívók között van a 25 éves Rapport Richárd magyar nemzetközi sakknagymester, sakkolimpiai ezüstérmes is.

Mutatunk is kedves olvasóinknak egy öt évvel ezelőtti partit, amelyben Rapport győzött Carlsen ellen.

 

Rapport Richárd–Magnus Carlsen, Wijk ann Zee, 2017.

1. Hf3 d5 2. b3 Ff5 3. Fb2 e6 4. d3 h6 5. Hbd2 Hf6 6. c4 c6 7. g3 Fe7 8. Fg2 0-0 9. 0-0 Hbd7 (A megnyitás lépéseit Réti Richárd cseh mester dolgozta ki és játszotta elõszõr az 1920-as években.) 10.a3 a5 11.Vb1 Fh7 12.b4 axb4 13.axb4 Vb6 14. Fc3 Bxa1 15. Vxa1 Fxb4 16. Fxb4 Vxb4 17. Bb1 Vd6 18. Bxb7 e5 19. d4 exd4 20. Hxd4 c5 21. H4b3 d4 22. Fh3 d3 23. e3 He5 24. Fg2 Bc8 25. f4 Heg4 26. e4 Be8 27. e5 Hxe5 28. fxe5 Bxe5 29. Bb6 (Egy szép kombináció kezdete.) 29. – Ve7 30. Bb8+ He8 31. Fc6 Be1+ 32. Vxe1 Vxe1+ 33. Hf1 és sötét feladta. (Bxe8 matt vagy vezérvesztés védhetetlen.)

 

Száraz Sándor

(A szerző 1992 és 1998 között a Budapesti Sakkszövetség fõtitkára volt.)

Legnépszerűbb cikkeink