Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A sakkmezők ukrán harcosai

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A nemzetközi sakkélet is megszenvedi az orosz–ukrán háborút.

Alighogy kitört az orosz-ukrán háború, hatalmas botrány tört ki a sakkvilágban is. Szergej Karjakin nagymester kommentháborút gerjesztett az egyik népszerű internetes közösségi oldalon megjelentetett nyílt levelével, amelyben kiállt a Putyin orosz elnök által indított háború mellett.

Buzgalma azért is elgondolkodtató, mert 1990-ben Szimferopolban született, vagyis ukrán származású. A kék-sárga lobogó mellett ülve érte el első sikereit a nemzetközi sakkversenyeken, ráadásul a nagymesteri címét is ukrán nemzetiségűként kapta, valamint olimpiai bajnokságot is nyert az ukrán válogatott tagjaként. 2009-ben azonban orosz trikolórra váltott, világbajnokjelölt lett és azóta is folyamatosan a világ élmezőnyében versenyez. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) hamarosan fegyelmi eljárást kezdeményezett nyílt levele miatt és jelen álláspont szerint fél évig nem indulhat nemzetközi versenyen. Mindez azért is kellemetlen lehet a 32 éves fenomén számára, mert a tervek szerint erre az időre esik majd a világbajnokjelöltek madridi tornája, amelyen így nem indulhat. (A 8 fős szupertornára a legjobb magyar sakkozó, Rapport Richárd nemrég kvalifikálta magát.)

Karjakin Putyin-imádatát és nyílt levelét a nemzetközi sakkvilág se hagyta szó nélkül. A német Georg Meier nagymester így kommentálta a Twitteren:

„A sakkvilág első számú szégyene. Ukrajnában született, most orosz prostituált, egykori honfitársai sírjára hugyozik.”

A megszólított sem maradt riposzt nélkül, ezt posztolta viszont:

„Íme egy rejtvény kifejezetten neked, te agresszív bohóc. Melyik országban születtem? Kiindulva a sakkban mutatott középszerűségedből, biztos kell egy kis idő, mire kibogozod” – támadott vissza Karjakin, aki hivatalosan Ukrajnában született, hiszen a többségében oroszok lakta Krím-félsziget 2014-ig oda tartozott.

De a FIDE időközben lépett egy ennél is erősebbet, és elvette az oroszoktól az idei sakkolimpia rendezési jogát (az olimpia július 26. és augusztus 8. között lett volna Moszkvában). Úgy tűnik, a sakk visszatalál az óhazába, és India lesz a kiemelt rendezvény új helyszíne.

 

Még egy nyílt levél

Március 4-én Oroszország legjobb sakkozói írtak nyílt levelet: így fordultak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy állítsa le az ukrajnai háborút.

A championat.com oldalon közzétett, és a sportági világszövetség, a FIDE Twitter-oldalán is megjelent dokumentumot 32-en írták alá, köztük az első számú orosz férfisakkozó, a tavaly világbajnoki döntőt vívott Jan Nyepomnyascsij és a gyorssakk női világbajnoka, Alekszandra Kosztyenyuk.

A levélben többek között ez áll: „Ellenezzük a katonai akciókat Ukrajna területén, mielőbbi tűzszünetet és a konfliktus békés megoldását kérjük párbeszéd és diplomáciai tárgyalások útján. Elviselhetetlenül fájdalmas látni azt a katasztrófát, amely napjainkban népeinket éri.”

„Osztozunk a fájdalomban ukrán kollégáinkkal, és békére szólítunk fel. Mi a békéért vagyunk. Állítsd meg a háborút!” – áll az orosz sakkozók Putyinhoz intézett nyílt levelében.

Ami a régmúltat illeti, az egykori Szovjetunióban a sakk-kedvelő Lenin politikájának köszönhetően kitűnő sakkélet volt. A második világháborút követően az ország a nemzetközi versenysakkozás egyeduralkodójának számított, s az összes tagállamában virágzott a pepita játék. A hatalmas birodalom azonban összeroppant és az 1991-92-es években a tagállamai önállósodtak. Ukrajna 1991. augusztus 24-én lett hivatalosan független.

 

Taroltak az ex-szovjetek

Mi, magyar sakkozók és sakkvezetők akkoriban szintén nagy lázban égtünk, az 1992.évi Európa-bajnokság rendezésére készültünk. Egy kicsit sajátságos állapotban, mert addig a Szovjetunió az összes nagy nemzetközi versenyen csak egyetlen csapattal szerepelhetett, viszont széthullása után számos volt tagállam indulására is számíthattunk. Ez aztán igencsak csökkentette az európai esélyeket. Rendezőként és versenybíróként testközelből élhettem át a volt szovjetek menetelését. Az orosz férfiak az éppen aktuális világbajnok Kaszparov vezetésével lettek elsők, de impozáns csapattal indultak az ukrán férfiak is, akik az Ivancsuk, Beljavszkij, Romanyisin, Eingom, Novikov összeállításban ezüstérmet vehettek át. Az ukrán hölgyek pedig ennél is jobban szerepeltek, a Galljamova, Litiuszkaja, Cselouckina alkotta csapat az első alkalommal kiírt női Eb aranyérmese lett.

 

Az ukrán sakk ma

Ami napjaink ukrán sakkéletét illeti, a boldog békeidőkben igazán nem volt okuk panaszra. Kiváltképp a most 53 éves Vaszil Ivancsuk négyszeres olimpiai bajnok nagymesternek, aki köztudottan alig hagyott ki tornát pályafutása során. A sok versenyzés kihatással volt a teljesítményére is, hiszen ugyanabban a mezőnyben képes volt elsőként és utolsóként is végezni.

Ivancsuk, aki manapság egyértelműen a világ egyik legjobbja, különös rituálét ad elő: a parti előtt beszél a bábuihoz, közben lefújja róluk a nem létező port. 

A 38 éves, horlivkai születésű Ruszlan Ponomarjov nagymester 18 évesen és három hónaposan már FIDE-világbajnok lett 2002-ben, és eddig nem kevesebb, mint nyolc olimpián ült sakkasztalhoz az ukrán válogatottban. 

Napjaink ukrán nagymesterei közül az 1983-as születésű, kétszeres olimpiai bajnok Pavlo Eljanov a hazája legjobbja, Ukrajna női sakkozásának jelenlegi legfényesebb csillaga a 36 éves harkivi Anna Usenyina olimpiai bajnok, aki 2012-ben női világbajnok lehetett, ezzel ő a független Ukrajna első női sakkvilágbajnoka. Nagyon-nagyon bízunk benne, hogy az ukrán sakkozók is mielőbb épségben hazatérnek a frontról, hogy végre a pepita tábla mellett szolgálhassák hazájukat.

Mellékletünkben ezúttal egy olyan partit ajánlunk, amelynek érdekessége, hogy egy ukrán (Ponomarjov) és egy orosz (Kramnyik) sakkozó ült egymással szemben 2010-ben, Dortmundban.

 

Ruszlan Ponomarjov–Vlagyimir Kramnyik; Dortmund, 2010.

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 Fb4+ 4.Fd2 Fe7 5.Fg2 d5 6.Hf3 0-0 7.0-0 c6 (Katalán megnyitás. Ez a Vezércsel stratégiailag sajátos formája.) 8.Vc2 b6 9.Bd1 Fa6 10.He5 vc8 11.Hc3 Hbd7 12.Bac1 Hxe5 13.dxe5 Hd7 14.cxd5 cxd5 15.Ff4 g5 16.Fxd5 (Tisztáldozat, kezdeményezésért.) 16. – exd5 17.Hxd5 Vd8 18.Hc7 Bc8 19.e6 fxe6 20.Vc6 Ve8 21.Vxe6+ Vf7 22.Vxf7+ Kxf7 23.Hxa6 gxf4 24.Bxc8 Bxc8 25.Bxd7 (Világos most nyerte vissza a tisztet.) 25. – Bc2 26.Hb4 Bxb2 27.Hc6 Bxe2 28.Bxa7 f3 29.h4 h5 30.Bxe7 Bxe7 31.Hxe7 Kxe7 (A tisztek lecserélése után világos nyerő gyalogvégjátékhoz jutott.) 32.g4 hxg4 33.Kh2 Ke6 34.Kg3 Kf5 35.a4 Ke4 36.Kxg4 és sötét feladta. 1-0.

 

Száraz Sándor 

(A szerző 1992 és 1998 között a Budapesti Sakkszövetség főtitkára volt.)

Legnépszerűbb cikkeink