Connect with us

Kiemelt hírek

Világzenei toplistás három magyar előadó

Létrehozva:

A Babra és a Megitza Katowicében | Fotó: Eric van Nieuwland - Babraband

Három magyar előadó is felkerült áprilisban az európai világzenei toplistára. A Babra a lengyel Megitzával a 7., Lakatos Mónika és Romengo a 12., a Cserepes pedig a 19. a listán.

A magyar Babra és a lengyel Megitza Razem című közös alkotása 12 helyet lépett előre az előző hónap óta. Az album a FolkEurópa és a Hangvető kiadásában jelent meg. Lakatos Mónika és a Romengo Folk utcája hónapok óta szerepel a Top 20-ban, szintén a FolkEurópa és a Hangvető gondozásában jelent meg. Először került a listára viszont a Nachtmusik cí,ű lemez a Cerepestől, amit a Fonó Records gondoz. 

A World Music Charts Europe zsűrijében 25 ország 50 világzenei rádiós szakembere értékeli az elmúlt hónapokban megjelent albumokat, a kiválasztott lemezek közül sokat játszanak is a rádiók.

Az áprilisi listát második hónapja vezeti a boszniai Divanhana Zavrzlama című lemezével (CPL Music). Őt az izraeli/jemeni El Khat követi Albat Alawi Op.99 című albumával (Glitterbeat Records). Áprilisban a harmadik a belga Wouter Vandenabeele & Tom Theuns anyaga, a Chansons pour les oiseaux qui ne savent pas voler (homerecords.be).

A magyar Babra és a lengyel Megitza egyaránt a közép-kelet-európai zenei hagyományt értelmezi újra, és mindkét zenekar „védjegye” egy női bőgős-énekes (Varga Veronika és Malgorzata Babiarz). A Razem (Együtt) című albumot a Magas-Tátrában rögzítették, anyaga autentikus népzene délszláv, gorál és magyar tradíciókból válogatva. A Babra, amely a 2020-as Womex showcase színpadán is fellépett, Tóth Veronika vezetésével 2014 óta tolmácsolja az életörömmel átitatott, táncra hívó délszláv zenét, melyet a tamburák hangja tesz egyedivé. Malgorzata Babiarz gorál énekes a Megitza dal- és szövegírója.

A Folk utca februárban a 3. helyen állt a WMCE listáján, korábban az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Lakatos Mónika szólóanyagával, a Romanimóval is szerepelt a Top 10-ben. A tavaly decemberben megjelent Folk utca a csapat önazonos, oláh cigány hagyományokban gyökerező mindennapjait örökíti meg.

Kallós Zoltán részben elfeledett gyűjtéseit használta alapanyagul Nachtmusik című albumához Cserepes Károly. Az eredeti archív felvételeket nagyvárosi környezetbe helyezte, így hozta közel időben és térben hozzánk a hagyományt és a régieket.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink