Connect with us

Kiemelt hírek

Isten veled, Szilas!

Létrehozva:

Csollány Szilveszter egy párizsi versenyen 2002. október 19-én | Fotó: AFP / Damien Meyer

Ötvenegy esztendős korában, hétfőn elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején. 

Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelentette be. Utóbbi saját halottjának tekinti a legendás sportolót.

Csollány 1970. április 13-án született Sopronban. A tornával átlagon felüli fizikai képességeinek és tanulékonyságának köszönhetően már ötévesen megismerkedett, Győrben. Amikor követte volna a bátyját és inkább futballozni akart, az édesanyja és az edzője meggyőzték a folytatásról és az is sokat számított, hogy már egészen fiatalon voltak sikerélményei a versenyeken.

A fővárosba 1986-ban költözött, az Újpesti Dózsa sportolója lett, három esztendővel később bekerült a felnőtt válogatott keretébe, 1990-ben pedig – a korosztályos versenyek érmei után – első alkalommal állhatott dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.

Szókimondó természete miatt, a szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, vagyis kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn.

Ekkor az Egyesült Államokba költözött. Előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra, ahol rendkívül fegyelmezett magatartásával ezüstérmet nyert.

Egy év múlva hazaköltözött, Sydneyben pedig rendkívül tudatosan, magabiztosan versenyzett és látványos gyakorlata emlékezetes körülmények között olimpiai aranyérmet jelentett számára.

A világversenyeken csak gyűrűn nyert érmeket, ezért manapság már sokan szerspecialistaként emlékeznek rá, pedig akkoriban erre még nem volt lehetőség.

Sikertörténete a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult, mert megelégelte a folytonos fogyókúrát, a kemény edzéseket, de már a motivációja is hiányzott, hiszen mindent elért, amit akart.

Versenyzőként a torna száz százalékban kitöltötte az életét, ezért az edzések mellett nem tudott komolyan tanulni, de a civil életben elsősorban nem emiatt szembesült nehézségekkel. Miután 2005-től elkezdte kapni az olimpiai életjáradékot, felvettek egy svájci frank alapú, biztosítással egybekötött hitelt a családi házukra, aminek a törlesztő részlete az egekbe szökött a 2008-as gazdasági világválság után. Mindez ha nem is tette tönkre, mert nélkülözniük nem kellett, de rendkívül nehézzé vált a megélhetésük. Előfordult, hogy több különböző állása volt egyszerre.

Először 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és népszerűség után ellehetetlenítették a saját tornaiskoláját. Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál dolgozott, amit szintén nagyon szeretett, ám két év után a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is. Időközben a magyar szövetség segítségével a soproni klubhoz került, ám végül ott sem volt maradása, pedig tevékenységét a szövetségi kapitány is méltatta.

Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős torna-szakoktatóként tanította a leendő testnevelő-tanárokat, illetve Sopronban egy táncegyesületben tanított talajakrobatikát.

„Óriási veszteség számunkra Csollány Szilveszter halála, egy olimpiai bajnok társunk hagyott itt minket. 

Mind az egyetemes magyar sportban, mind pedig a teljes magyar tornásztársadalomban óriási űrt hagy maga után, hatalmas tragédia a magyar torna számára” – idézi a MATSZ sajtóközleménye Magyar Zoltán elnök szavait.

Berki Krisztián tornász – aki szintén olimpiai, világ- és Európa-bajnok volt –, a MATSZ sportigazgatója elmondta, óriási élmény és motiváció volt számára Csollány sydneyi győzelme. A következő emlékezetes esemény a patraszi kontinensviadal volt 2002-ben, ahova együtt utaztak. A legnagyobb büszkeség pedig az volt a lólengés-specialista számára, amikor ugyanannak az évnek a végén már együtt szerepeltek a debreceni világbajnokságon.

„Nagyon sajnálom, hogy utoljára személyesen a junior világbajnokságon találkoztunk, Győrben. Borzasztó, hogy ahogy növünk fel, egyre több példaképet veszítünk el” – mondta Berki.

Olimpiai bajnoktársai és az európai sportági szövetség is lerótta kegyeletét Sydney aranyérmese előtt.

„Egyszerre lettünk olimpiai bajnokok, s bár nem voltunk barátok, haverok voltunk, bajnoktársak. És amikor az ember elveszíti az olimpiai bajnok társát, az olyan, mintha a féltestvérét veszítené el, hiszen nekünk mindig egy kicsit összeér a kezünk” – olvasható Kammerer Zoltán kajaklegenda nyilatkozatában.

„Igaly Dia, Benedek Tibor és most Csollány Szilveszter. Mindhárman érmet nyertek Sydney-ben az olimpián. Mindhárman olimpiai bajnokok. Mindhárman már angyalok” – tette közzé Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, aki szintén Sydneyben nyerte – első – olimpiai aranyát.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink