Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Meghalt Fenyvesi Máté

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

88 éves korában elhunyt Fenyvesi Máté, aki 1953 és 1969 között erősítette a Ferencvárost (egy darabig Bp. Kinizsiként), amelyben 550 mérkőzésen 163 gólt szerzett. 

Az egykori nagyszerű balszélső négyszer nyert magyar bajnokságot, egyszer kupát, 1965-ben tagja volt a Vásárvárosok Kupáját (a mai Európa-liga, így az UEFA Kupa elődjét) megnyerő csapatnak, a Juventus elleni döntőn ő fejelte a győztes gólt. A válogatottban 1954 és 1966 között 76 alkalommal lépett pályára és nyolc gólt szerzett. Részt vett az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon – a csapat mindkétszer a legjobb nyolc közé jutott –, az 1964-es Európa-bajnokságon pedig bronzérmet nyert. 

Visszavonulása után megkapta az FTC örökös bajnoka címet, a klub aranydiplomáját, majd centenáriumi aranydiplomáját, a Springer-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend középkeresztjét, Budapest díszpolgári címét, valamint az Emberi Méltóságért díjat. Haláláig az FTC baráti kör tiszteletbeli elnöke volt. Pályafutása lezárása után állatorvosként dolgozott, és a Független Kisgazdapártban, majd a Fideszben politikai szerepet is vállalt. Az FTC-hez 1999-ben ügyvezető elnökként tért vissza. 

Fenyvesi Mátét a Ferencvárosi Torna Club saját halottjának tekinti.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink