Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Duplán nehéz dolguk lesz a szavazatszámlálóknak

Létrehozva:

Szavazatszámlálók ellenőrzik a levélszavazatokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. | MTI Fotó: Soós Lajos

Az Unhack Democracy bárki számára elérhető online oktatási anyaggal segítené, hogy minél többen menjenek szavazatot számolni, hogy tiszta legyen a választás. 

Az Unhack Democracy a választási csalások elleni küzdelemre hívja szavazatszámlálónak az állampolgárokat. Sajtótájékoztatójukon a szervezet társalapítói elmondták, a 2018-as választások hatására kezdtek kutatómunkába a választási csalásokat illetően, amikor is 100 ezer ember vonult utcára, a szavazatok újraszámlálását követelve. 

Banuta Zsófia szerint az ezer delegált tapasztalatai alapján készült kutatás rámutatott, hogy a 2018-as az „elmúlt 30 év legmocskosabb választása volt.” Két Kúria döntés is született arról, hogy szervezett választási csalás történt: az egyik az ukrán határnál, a másik Pécsett – azonban egyiknek sem lett következménye. Barlai Melani szerint gyakoriak voltak az adminisztrációs hibák, ám a szavazatszámlálók megfelelő képzésével ez megelőzhető. Azonban célzott befolyásolási kísérletekre is volt példa, mint például a szavazók befolyásolása, az illegális mozgósítás, és a szavazatvásárlás.

2022-ben pedig még inkább nehéz dolguk lesz a delegáltaknak, ugyanis népszavazást is tartanak. Banuta szerint fájhat is a feje a választási irodának és az önkénteseknek, ugyanis ilyen helyzet nem volt 30 éve. A döntést meghozó politikusok biztosan nem számoltak még szavazatot, ugyanis akkor tudnák, hogy ez a 15-16 órás munkanapot is meghosszabbítja.

A szervezet készített online oktatási anyagot is, ami bárki számára elérhető a Számolj a demokráciáért! oldalán. Ezzel az a céljuk, hogy a szavazatszámlálói átlagéletkort 65-ről lejjebb vigyék. 30 neves művész segítségével videókampányt is indítottak. Hangsúlyozták: a szavazatszámlálás nem pártpolitikai megmozdulás; szavazatszámlálókat azért pártok delegálnak, mert a jogszabályok nem teszik lehetővé az állampolgári megfigyelést – a környező országokban mindenütt van ilyen –, csak nemzetközi megfigyelők mehetnek be a szavazóhelyiségbe. Az EBESZ egyébként már jelezte, hogy küld is egy teljes missziót.

Legnépszerűbb cikkeink