Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Meghalt az Európai Parlament elnöke

Létrehozva:

Fotó: AFP / Aris Oikonomou

Az EP-elnök halálhírét David Sassoli szóvivőjének hajnali Twitter-bejegyzése alapján közölte a CNN.

„Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli január 11-én 1 óra 15 perckor elhunyt az olaszországi Avianóban, ahol kórházba került. A temetés helyét és időpontját a következő órákban közöljük” – posztolta szóvivője, Roberto Cuillo.
Cuillo hétfőn számolt be róla a nyilvánosságnak, hogy Sassoli december 26-án kórházba került Olaszországban, immunrendszeri problémái miatt. Az Euronews azt írja, hogy a 65 éves EP-elnök néhány hónappal korábban, 2021. szeptemberében is kórházi ápolásra szorult, akkor Strasbourgban kezelték tüdőgyulladással. A lap kiemelte, hogy Sassoli betegségének nem volt köze a koroanavírushoz.
David Sassoli 2019 óta volt a 705 főt számláló Európai Parlament elnöke, mandátuma két és fél évig tart, vagyis januárban járt volna le, utódját az Európai Néppárt adhatja. A hírügynökség értesülései szerint Sassoli betegsége miatt nem tudta az utóbbi hetekben ellátni a feladatát és lemaradt az Európai Bizottság szeptemberi, az unió helyzetéről szóló éves rendezvényéről.
Sassoli politikai pályája előtt televíziós újságíróként dolgozott Olaszországban, majd 2009-ben került be először az Európai Parlamentbe, ahol már 2014-ben alelnöknek választották. Sassoli a mérsékelt baloldali olasz Demokrata Párt képviseletében került az Európai Parlamentbe, és a baloldali Szocialisták és Demokraták frakció tagja volt.
Arról, hogy ki lesz Sassoli utódja, nem lehet tudni. Egyesek a sajtóban a máltai néppárti Roberta Metsolát emlegették befutóként, mások viszont Orbán Viktor egy régi kritikusát, Othmar Karast tartják esélyesnek.

 

Legnépszerűbb cikkeink