Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Závecz: ezeknek a pártoknak van esélye bejutni az Európai Parlamentbe

Létrehozva:

A Závecz Research legfrissebb kutatása szerint a Fidesznek 11 mandátuma lenne, a Tisza Pártnak 7, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnek 2, a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe, ha a felmérés alapján alakulna a június 9-i választás eredménye.

Május végén a Fidesz–KDNP vezeti a pártok Európai Parlament-lista versenyét, a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártokat támogatja. A második helyen a Tisza Párt áll 19 százalékkal, a harmadik a DK–MSZP–Párbeszéd listája 9 százalékos támogatottsággal. A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 2–2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik is 1–1 százalékon állt május végén. Ez derül ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából, amelynek adatait az intézet kedden juttatta el a 24.hu-hoz.

Minden a részvéten múlik

A részvételüket biztosra ígérők és az EP-listák között választani tudók körében

a Fidesz-KDNP 45 százalékot ér el, a Tisza Párt 27 százalékos, a DK–MSZP–Párbeszéd lista pedig 11 százalékos.

E pártokon kívül – a statisztikai szempontokat, hibahatárokat is figyelembe véve – az adatfelvétel idején két párt tűnik még esélyesnek arra, hogy legyenek EP-képviselői. A Mi Hazánk a biztos listaválasztók 5 százalékát tudhatja maga mögött, köszönhetően annak, hogy támogatóinak az átlagosnál nagyobb a részvételi hajlandósága. Ezzel szemben a Momentum táborának az átlag alatt marad az aktivitása, s így 4 százalékot érne el. A Kétfarkú Kutya Párt 3, az LMP 2 százalékos ebben a körben.

Így alakulnának az Európai Parlament mandátumok az előzetes felmérés szerint

Ezen adatok alapján

  • a Fidesznek 11 mandátuma lenne,
  • a Tisza Pártnak 7,
  • a DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnek 2,
  • a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe.

Ha a Momentum is elérné az 5 százalékot, az feltehetően a Tisza Párt mandátumszámát csökkentené eggyel.

Ugyanakkor az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentős mértékben befolyásolhatja az erőviszonyokat. Amíg a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum hívei körében a részvételi hajlandóság 53, illetve 42 százalékos, addig a Mi Hazánk táborában 66, a Fidesz–KDNP támogatói között 62, a Tisza Párt szavazói körében 60 százalék ígéri, hogy biztosan ott lesz június 9-én.

(Kiemelt képünk illusztráció. Urnanyitás és szavazatszámlálás az országgyűlési választásokon és a népszavazáson Budapesten, 2022. április 3-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink