Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Magyarország szavazati jogának megvonását kezdeményezik

Létrehozva:

Az Európai Parlament 120 képviselője támogatja Magyarország szavazati jogának megvonását.

Péntek délutánig az Európai Parlament (EP) 705 képviselőjéből 120 írta alá Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata EP-képviselő kezdeményezését, hogy a hetes cikkelyes eljárás keretében fosszák meg Magyarországot a szavazati jogától a kormányok képviselőiből álló döntéshozó EU Tanácsban – írja a Népszava.

A hétfőn elindított petícióhoz döntően az EP öt frakcióját képviselő politikusok csatlakoztak: kereszténydemokraták, szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és a szélsőbalhoz tartozók. Magyarok nincsenek az aláírók között, van viszont egy finn szélsőjobboldali és egy populista olasz képviselő. Sarvamaa az aláírásokkal ellátott levelet elküldi Roberta Metsolának, a képviselő-testület elnökének, akitől azt várja, hogy támogatni fogja az indítványt tartalmazó parlamenti határozatot.

„A levél sikere rávilágít, hogy sürgősen foglalkozni kell Orbán Viktor lépéseivel. Ezután kulcsfontosságú lenne, hogy a lehető leghamarabb felmérjük a petíció ötletének általános támogatottságát a plenáris ülésen” – fejtette ki a képviselő a Népszavához eljuttatott nyilatkozatában.

Mivel a jövő héten a parlament egyébként is szavaz a magyarországi jogállamiságról szóló állásfoglalásról, Sarvamaa valószínűnek tartja, hogy javaslata valamilyen formában bekerül a határozatba. Hasonló követelést tartalmaz az alapvető jogok helyzetéről szóló jelentés, amely szintén a napokban kerül a képviselők elé. Előterjesztője, a német szociáldemokrata Katarina Barley ebben felszólítja az EU Tanácsát, tegyen lépéseket annak kinyilvánítására, hogy Magyarország folyamatosan és súlyosan megszegte-e a szerződésekbe foglalt uniós normákat.

(Kiemelt kép: Philipp von Ditfurth/dpa/AFP)

Legnépszerűbb cikkeink