Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Kiönthet a Duna Budapestnél, már ne parkoljon a rakpartra

Létrehozva:

A Duna áradása miatt a budapesti alsó rakpartokat is lezárják.

Karácsony Gergely főpolgármester elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna áradása miatt Budapest négy árvízvédelmi szakaszára – közölte az MTI.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján a Duna nagymértékű emelkedése várható a következő napokban. Az elsőfokú készültség során olyan műszaki intézkedéseket hajtanak végre a vízügyi szakemberek, amelyek biztosítják a fővárosban a biztonságos ivóvíz-ellátást, valamint a csatornarendszer zavartalan működését is ellenőrzik.

A Duna pénteken már áradhat

A csapadékos időjárás és az árhullám bizonytalanságai miatt biztos információ még mindig nem áll rendelkezésre, de a jelenlegi előrejelzések szerint június 7-én, pénteken a hajnali órák környékén érheti el a Duna a kritikus szintet Budapesten.

Mivel ez az árvízvédelmi területeket is érinti, a budai és pesti alsó rakpart lezárására lesz szükség. A parkoló autók védelme érdekében csütörtökön 0 órától tilos lesz megállni az alsó rakpartokon.

Az ottfelejtett autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság várhatóan csütörtök délutántól el fogja szállítani, de már most megkezdték az autósok tájékoztatását, így a jelenleg ott parkoló kocsik szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyeznek el.

A Főpolgármesteri Hivatal arról tájékoztatott, hogy az alsó rakpartok lezárására előreláthatólag csütörtökön 20 órától lesz szükség. Mivel Nyugat-Európában is jelentős áradásokkal küzdenek, nem kizárható a Duna további emelkedése, így a jelenlegi előrejelzések alapján akár magasabb fokozatú árvízvédelmi készültséget is elrendelhetnek a következő napokban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella az M1 csatornán elmondta kedd este, hogy lakóházak nincsenek veszélyben, ártérre épített üdülőterületek viszont igen, és a legnagyobb gondot az jelenti, hogy tartós lesz az árhullám.

Az előrejelzések bizonytalanságát az okozza, hogy az időjárás kiszámíthatatlanságai befolyásolják az árhullám alakulását is. Az egész Nyugat-Európát érintő csapadékos időjárás tovább súlyosbíthatja az áradás okozta károkat. Mint mondta, a hét eleji esőkre nem számítottak, pedig ez komoly gondot okozhat. Passauban például 29 centiméterrel magasabban tetőzött a Duna, mint azt várták, mert a hirtelen lezúduló eső nagymértékben megemelte a szintjét.

Annyi bizonyos, hogy Nagybajcsnál meg fogja haladni a Duna vízszintje a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét, Budapesten pedig minden valószínűség szerint 670 centiméteres magassággal tetőzik majd a Duna. Ez 25 centivel magasabb a rakpart legalacsonyabb részénél, tehát a lezárás indokolt.

Európa számos területén okoz gondot a folyók áradása: Németország déli részén súlyos pusztítást végzett a Duna, és több ezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát. A szakemberek szerint Magyarországon erre nem lesz szükség, de az árvízvédelmi készültséget több napon át is fenn kell tartani.

(Fotó: Árvíz Budapesten. Az ORFK (Országos Rendőr-főkapitányság) 2013. június 14-én készült kézi felvételén légi felvételen látható, amint a Duna partját és alagútját elönti a víz Budapest belvárosában, a Lánchíd pesti hídfőjénél. Magyarország a múlt hét eleje óta küzd árvízzel, a Duna minden szakaszán tetőzött a legmagasabb vízállás felett. AFP FOTÓ / SANDOR H. SZABO / ORFK SANDOR H. SZABO / ORFK / ORFK / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink