Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A hétvégére víz alá kerülhetnek a budapesti rakpartok is

Létrehozva:

A Tarnán, a Dráván és a Murán másodtetőzések fordulnak elő a múlt heti nagy csapadékmennyiségre jövő e heti utánpótlás miatt. A következő egy hét így még készültségben telik.

Az elmúlt időszakban lehullott csapadék következtében nagyon sokfelé alakult ki árhullám, de kritikus helyzet sehol sincs – mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője az Inforádióban.

Jelezte, hogy a Dunán az árhullám a fővárosba a hétvégén, vasárnap hajnalban ér le, valószínűleg akkor tetőzik. Feltehetően körülbelül egy méterrel elmarad majd a a rakpart szintjétől – tette hozzá a szóvivő.

„Ahol tudjuk, ott azért ezeket a vizeket visszatartjuk, mert azt senki nem tudja megmondani, hogy milyen nyár következik.” Mint közölte – több tízmillió köbméter vizet táraztak be január óta.

Az elmúlt években vízhiánnyal küzdő tavak vízállásának is jót tett természetesen az elmúlt napokban esett sok eső. A Balatonon 115 cm-re emelkedett az átlagos vízszint, azóta ott áll, már rég nem volt ilyen magas. A Velence-tó vízszintje 110 centis Agárdnál. Itt is nagy gondot okozott tavaly az aszály. Januárban még csak 80 centis körül volt a tó vízszintje – emeli ki a 24.hu.

(Kiemelt kép: árvízi állapotok a nógrádi települések utcáin 2023. május 17-én. Fotó: Észak-Mátra ÖTE)

Legnépszerűbb cikkeink