Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem kapcsolták be a Mózest, elöntötte a tenger Velencét

Létrehozva:

Alábecsülték a vihart, a víz a Szent Márk-székesegyházba is befolyt.

Elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret kedden, mert nem kapcsolták be a várost védő Mose (Mózes) zsiliprendszert.

A víz bejutott a Szent Márk-székesegyházba is. „A helyzet drámai. Ha a vízszint tovább növekszik, a székesegyház belsejében lévő kápolnák is víz alá kerülhetnek” – közölték az olasz hatóságok a helyi sajtó híradása szerint.
Luigi Brugnaro velencei polgármester hangsúlyozta, hogy a vízszint a váratlanul erős sirokkószél miatt 145 centiméterre emelkedhet.
Az önkormányzat közlése szerint a zsiliprendszert azért nem kapcsolták be, mert a meteorológusok kedd délelőtt még csak egy 130 centiméter nagyságú árhullámmal számoltak. Az időjárási viszonyok hirtelen romlása viszont készületlenül érte a várost – tették hozzá.
A Velencét védő  Mose rendszer aktiválását 48 órával előre be kell ütemezni. Az utóbbi napokban a rendszert két alkalommal már bekapcsolták, ami eddig megakadályozta a város víz alá kerülését.
Olaszországban napok óta zord az időjárás. Luca Zaia, Veneto régió vezetője közel félmilliárd eurós károkról számolt be az északkeleti térségben.
Az olasz katasztrófavédelem a legmagasabb fokú riasztást adta ki keddre az ország északkeleti részében, illetve Róma térségében és a fővárostól délre eső vidéken.

Ugyanez a vihar tüntetett el egy olajfúró tornyot az Adriai-tengeren.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink